Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De flesta glaciärer på väg att smälta bort

Två tredjedelar av jordens glaciärer väntas ha smält bort år 2100 om uppvärmningen fortsätter som i dag, enligt en studie publicerad i tidskriften Science. Men skadan kan begränsas om uppvärmningen minskar.
Världen • Publicerad 6 januari 2023
Om uppvärmningen fortsätter som i dag försvinner snart två tredjedelar av världens glaciärer, visar en ny studie. Arkivbild.
Om uppvärmningen fortsätter som i dag försvinner snart två tredjedelar av världens glaciärer, visar en ny studie. Arkivbild.Foto: Mike Scott/NZ Herald via AP/TT

Om världen kan minska den framtida uppvärmningen med bara några tiondelar av en grad och uppnå internationella mål – vilket är tekniskt möjligt men enligt många forskare osannolikt – försvinner strax under hälften av glaciärerna, enligt studien. Detta i stället för två tredjedelar av glaciärerna om utvecklingen fortsätter som i dag.

Det är mestadels små men välkända glaciärer som går mot sin undergång.

Annons

– För många små glaciärer är det för sent, säger en av författarna, Regine Hock vid Oslo universitet och University of Alaska Fairbanks.

– Men globalt visar våra resultat tydligt att varje grad global temperatur spelar roll för att behålla så mycket is som mycket i glaciärerna.

I ett enligt forskarna osannolikt scenario med flera graders uppvärmning försvinner sannolikt 83 procent av glaciärerna till år 2100.

Forskargruppen har gjort simulationer för att beräkna antalet glaciärer som skulle försvinna, hur många biljoner ton is som skulle smälta och hur mycket det skulle påverka havsnivån när den globala medeltemperaturförändringen ligger på 1,5, 2,0, 3,0 eller 4,0 grader Celsius.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons