Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Datorstrul gav oppositionen fel ledare

Österrike • Publicerad 5 juni 2023
Den tidigare försvarsministern Hans Peter Doskozil blev inte ny partiledare i SPÖ trots allt. Arkivbild.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Hans Peter Doskozil kunde i lördags fira att han hade valts till ny ledare för de österrikiska socialdemokraterna SPÖ. Men redan på måndagen utsågs hans rival om posten, Andreas Babler, till partiledare, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Anledningen? Fel siffror hade matats in i det program som räknade rösterna på partikongressen, och en kontrollräkning visade att Babler med knapp marginal hade störst stöd.

Annons

Valkommissionens ordförande Michaela Grubesa sade på en hastigt tillkallad presskonferens att kontrollräkningen hade gjorts efter att man upptäckt att en röst inte räknats.

Den nu valde Andreas Babler krävde en tredje räkning innan han ville utropa sig till ledare. 50-åringen lovar nu att SPÖ, som varit i opposition sedan 2017, ska ta sig tillbaka till regeringsställning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons