Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marknaden börjar pusta ut

Marknaden pustar ut och riskaptiten återvänder efter de senaste dagarnas orosvåg.
Börser runt om i världen återhämtar sig och med uppåt följer räntorna på statsobligationer – och den sargade svenska kronan.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2023
En våg av finansoro sveper över världens börser och räntemarknader – men ser ut att ha mattats av. Arkivbild.
En våg av finansoro sveper över världens börser och räntemarknader – men ser ut att ha mattats av. Arkivbild.Foto: Ted Shaffrey/AP/TT

Det har varit flykt från risk i några dagar på marknaden. Och det har börjat spekuleras i att centralbanker måste sluta höja räntan till följd av den marknadsoro som uppstått sedan två regionala så kallade nischbanker i USA – Silicon Valley Bank och Signature Bank – gått omkull i så kallade bankrusningar.

Men nu ser det ut som att vindarna har vänt något.

Kronan lyfter markant

Annons

I tisdagshandeln lyfter börser – även många bankaktier – samt nedtryckta räntor och den svaga kronan.

Kronan lyfter markant. En dollar kostar nu drygt 10:50 kronor, vilket kan jämföras med 10:77 kronor i fredags. Priset för en euro har samtidigt backat till 11:26 kronor, ned från måndagens historiska topp kring 11:45 kronor.

Räntorna på svenska statsobligationer fick sig också en smäll i orosvågen och föll till de lägsta nivåerna sedan februari. Men de har också börjat repa sig igen.

Räntan på en tvåårig statsobligation lyfter till 2,92 procent, vilket kan jämföras med 2,66 procent tidigt på tisdagsmorgonen. För tioårsräntan är riktningen densamma, upp till 2,32 procent från 2,13 procent.

Siktar på höjning i april

Trycket nedåt på räntorna de gångna dagarna hängde samman med att investerare sökte säkra placeringar till följd av marknadsoron.

Till det bidrog en alltmer utbredd bild av att centralbanker runt om i världen till följd av krisläget skulle börja pausa planerade räntehöjningar för att lugna marknaden.

Baserat på vad riksbankschefen Erik Thedéen sade i tisdagens utfrågning i riksdagens finansutskott verkar dock detta mest handla om fromma förhoppningar. Han säger att Riksbanken är redo att gripa in med stöd om det uppstår krislägen, men att han fortfarande siktar på en höjning av styrräntan på 25–50 punkter i april.

Rättad: I en tidigare version angavs fel måndagskurs för kronan jämfört euron.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons