Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Därför dog valrossen Stena

En valross tog sig i somras för första gången till den finländska kusten.
Hon överlevde inte, och nu visar obduktionen att hon led av en hel radda diagnoser.
Djur • Publicerad 9 november 2022
Valrossen Freya vilade upp sig på en båt i Smögen, innan hon så småningom avlivades. Inte heller Stena överlevde. Arkivbild.
Valrossen Freya vilade upp sig på en båt i Smögen, innan hon så småningom avlivades. Inte heller Stena överlevde. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Listan över valrossen Stenas diagnoser är lång med bland annat magsår, urinblåseinflammation, svält, uttorkning och olika tumörer. Men akut, rytmstörningsbaserad hjärtsvikt pekas ut som dödsorsak - som i sin tur orsakats av bland annat stress, skriver Hufvudstadsbladet.

Stenas besök var det första av en valross i Finland. Hon dog nedsövd under transport, men enligt obduktionen går det inte att slå fast om nedsövningen bidrog till hennes död.

Annons

Nu ska valrossen konserveras och om ett år kommer hon att ställas ut för allmänheten på Naturhistoriska museet i Helsingfors.

Tidigare i år fick även Sverige valrossbesök. Både Bohuslän, Halland och Skåne hade valross på besök. I Smögen konstaterades att det rörde sig om en "kändisvalross" - Freya - som också besökt Nederländerna och Danmark. Hon avlivades senare i Norge efter att ha jagat folk.

Valrossar finns vanligtvis i arktiska och omgivande hav på norra halvklotet. Det är mycket ovanligt att valrossar ses i svenska vatten, även om det hände ett par gånger under 1900-talet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons