Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danske Bank: Upp till 1 600 tjänster ska bort

Den danska storbanken Danske Bank, nummer fem på den svenska marknaden, flaggar för betydande personalneddragningar i samband med en omorganisation.
Målet är inställt på att minska personalstyrkan med 1 600 tjänster inom ett år.
Ekonomi • Publicerad 8 oktober 2020
Danske Bank siktar på att minska personalstyrkan med 1|600 tjänster. Arkivbild.
Danske Bank siktar på att minska personalstyrkan med 1|600 tjänster. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Danske Bank-aktien stiger med 2,8 procent på Köpenhamnsbörsen efter beskedet och reducerar därmed kursfallet sedan årsskiftet till drygt 15 procent.

– Det blir neddragningar i alla delar av banken, säger presschefen Stefan Singh Kailay.

Annons

Den planerade neddragningen motsvarar omkring 7 procent av bankens 22 000 anställda, där omkring hälften finns i Danmark. I Sverige har banken cirka 1 600 anställda.

För att få ned personalstyrkan i linje med planen erbjuder Danske Bank nu till de flesta anställda olika former av kompensationspaket, som betalas ut om de frivilligt väljer att sluta. Medarbetarna i banken har till den 25 oktober på sig att söka om få sluta mot avgångsvederlag.

"Vi måste anpassa oss till de strukturella förändringarna som finanssektorn genomgår", skriver koncernchefen Chris Vogelzang i en kommentar.

Enligt Vogelzang handlar det om att upprätthålla konkurrenskraften på en marknad präglad av låga marginaler och hård konkurrens.

"Vi måste helt enkelt reducera våra kostnader", tillägger han.

Danske Bank organiserar samtidigt om sin verksamhet. Till årsskiftet ska det bara finnas två affärsområden, ett för privatpersoner och företag och ett för storföretag och institutionella kunder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons