Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danska oppositionen kräver val omgående

Danmarks oppositionella högerpartier kräver att statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) utlyser ett val omgående.
Danmark • Publicerad 12 september 2022
Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen (vänster i bild) kräver tillsammans med fem andra oppositionsledare att statsminister Mette Frederiksen (S) utlyser ett val på direkten. Arkivbild.
Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen (vänster i bild) kräver tillsammans med fem andra oppositionsledare att statsminister Mette Frederiksen (S) utlyser ett val på direkten. Arkivbild.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix via AP/TT

Frederiksen måste utlysa val senast i juni nästa år, men underlaget till hennes röda regering har börjat skaka. Sedan i somras kräver stödpartiet Radikale venstre att statsministern utlyser val i samband med att folketinget öppnas den 4 oktober, annars drar partiet in sitt stöd och fäller regeringen.

Ledarna för sex partier på högersidan – Venstre, Konservative folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk folkeparti, Nye borgerlige och Liberal alliance – skriver tillsammans i tidningen BT att Frederiksen redan har lagt regeringsarbetet åt sidan för att börja bedriva en slags valkampanj.

Annons

Partiledarna pekar vidare på den stigande inflationen och en kris inom vården som goda skäl till att hålla val så snart som möjligt. De anför att S-regeringen efter många om och men har bjudit in till förhandlingar om en viktig psykiatrireform, "fem i valet".

– Varje dag läggs det upp bilder på Instagram av statsministern, som är ute för att valkampanja, medan hon ber sina ministrar att kalla in till alla möjliga märkliga förhandlingsmöten, säger Konservative folkepartis ledare Søren Pape Poulsen till BT.

Socialdemokratiets partiledare Rasmus Stoklund anser att det är oppositionen som på detta vis försöker valkampanja.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons