Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dansk politikers metoo-avgång "tydlig signal"

Så kom Metoo till Danmark på allvar.
Den liberale partiledaren Morten Østergaards avgång – på grund av en ovälkommen hand på en kvinnas lår för tio år sedan – är ett tecken på en kulturförändring bland danskarna, enligt forskare.
Danmark • Publicerad 8 oktober 2020
Morten Østergaard meddelar sin avgång.
Morten Østergaard meddelar sin avgång.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/TT

Den senaste tiden har en Metoo-våg dragit fram över Danmark, tre år efter det att våldtäktsanklagelser mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein utlöste en kampanj mot sexuella trakasserier och övergrepp. I Sverige och många andra länder vittnade kvinnor i alla branscher och samhällsskikt om sina erfarenheter av mäns våld, sexövergrepp eller allmänt ovälkomna närmanden.

Nu har turen kommit till den danske politikern Morten Østergaard, som visserligen inte anklagas för något olagligt, men i onsdags lämnade sin post som ordförande för socialliberala Radikale Venstre. Anledningen? Det har framkommit att han för tio år sedan lade sin hand på partikamraten Lotte Rods lår, något hon berättat om på Facebook.

"Inget pojkaktigt störningsmoment"

Annons

– I och med det här får diskussionen om Metoo en helt annan plats i samhället, där sexuella trakasserier inte bara är något litet pojkaktigt störningsmoment som vi kan se genom fingrarna med, säger mansforskaren Kenneth Reinicke från Roskilde universitetscenter.

– En så pass högprofilerad sak som denna kommer att sippra ned genom systemet på ett helt nytt sätt. Jag tror att man på det flesta arbetsplatser kommer att bli bättre på att hantera det, så att det blir mycket tydligare vart man ska vända sig om man blir kränkt, samt sända en tydlig signal om att kränkningar inte är okej, fortsätter han.

Ljög på krismöte

En besvärande omständighet för Østergaard är att han uppges ha ljugit på ett internt krismöte, och hävdat att det inte var han som avsågs.

Enligt danska TV2 ska Lotte Rod då ha ställt sig upp och påtalat att det var han, varpå kaos ska ha utbrutit.

– Jag har svikit mitt parti och därmed också offentligheten, eftersom jag inte hade modet att erkänna att det inte räckte att jag bad Lotte om förlåtelse, sade Østergaard i samband med att han meddelade sin avgång.

"Drastisk förändring"

Marie Bruvik Heinskou, lektor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet och författare till flera studier om sexuella kränkningar, beskriver händelsen som en vändpunkt i ett skede av "drastisk förändring".

– En hand på ett lår går ju inte att jämföra med många andra, värre övergrepp. Men det handlar om hur man som människa med makt utövar makten, säger hon.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) vill inte kommentera historien närmare, utan tackar Østergaard för gott samarbete "i med- och motgång".

– Jag sätter stort värde på Morten Østergaard och vårt samarbete.

Bakgrund: Vittnesmål om trakasserier och övergrepp

I början av oktober 2017 briserade skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagades för sexuella trakasserier.

#metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano den 15 oktober uppmanade alla som utsatts för sexuella trakasserier att skriva "me too" som status. Under hashtaggen vittnade kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp i sociala medier.

I Sverige växte rörelsen med upprop från olika branscher där mängder av kvinnor skrev under med sina namn och delade med sig av sina berättelser.

Både i Sverige och utomlands fick kända profiler lämna sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier mot kvinnor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons