Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danmark slår av på vaccinationstakten

Den danska folkhälsomyndigheten börjar skönja slutet på massvaccineringen i landet.
Tre sprutor har gett ett tillräckligt bra skydd och de allra flesta klarar sig än så länge utan en fjärde, skriver Sundhedsstyrelsen.
Danmark • Publicerad 11 februari 2022
Danmark räknar med att trappa ned sin massvaccinering i vår. Arkivbild.
Danmark räknar med att trappa ned sin massvaccinering i vår. Arkivbild.Foto: Claus Bech/Ritzau/AP/TT

I januari flaggade myndigheten för att en en fjärde dos snart skulle kunna erbjudas flera grupper, bland annat till dem som är 85 år och äldre och personer som bor på särskilda boenden.

Det har myndigheten nu omvärderat. Den tredje dosen ger ett tillräckligt bra skydd, är bedömningen.

Annons

"Den generellt höga samhällssmittan har också resulterat i större smitta på äldreboenden och bland de allra äldsta. Som tur är ser vi också att endast ett fåtal i dessa grupper får allvarliga sjukdomssymtom och det tyder på ett fortsatt bra skydd av den tredje sprutan", säger enhetschefen och överläkaren Bolette Søborg i pressmeddelandet.

"Redo att ändra"

Man kommer inte heller att rekommendera en tredje spruta för personer under 18 år.

Över 80 procent av danskarna har tagit två doser av coronavaccinet. Över 60 procent har tagit tredje dosen.

"Vi kommer givetvis att följa epidemin noga och är redo att ändra vårt beslut om det mot förmodan kommer en fjärde vårvåg eller nya oroande varianter i vår", säger Bolette Søborg.

Avrundar program

Sundhedsstyrelsen skriver också att man i vår planerar att avrunda det nuvarande vaccinationsprogrammet för samtliga målgrupper, inklusive det för barn i åldern 5–11 år.

Detta gör man dels på grund av den höga vaccinationstäckningen i landet, dels på grund av den stora smittspridningen av omikronvarianten. Att våren och sommaren är annalkande, årstider då smittspridningen förväntas gå ned, spelar också in.

Omkring 4 000 personer har gått bort med covid-19 i Danmark, som har en befolkning på strax över 5,8 miljoner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons