Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Danmark planerar att skapa "Ukrainabyar"

Runt 40 000 ukrainska flyktingar väntas till Danmark efter påsk.
Nu kan en handfull "Ukrainabyar" upprättas runt om i landet där ukrainare själva får driva förskola och undervisning för barn.
Danmark • Publicerad 8 april 2022
Den danska regeringen och migrations- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) planerar att inkvartera ukrainska flyktingar i en handfull "Ukrainabyar" runt om i landet. Arkivbild.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix/TT

Eftersom ukrainska flyktingarna kommer till Danmark i en snabb takt kan inte samhället ta emot dem på vanligt vis, säger den danske migrations- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) till tidningen Berlingske.

– Vi förbereder att ukrainare ska inkvarteras i en slags "Ukrainabyar" där det kanske kan finnas förskola och undervisning för barnen på ukrainska, som ukrainare själva får hjälpa till med att driva, säger Tesfaye.

Annons

Han förväntar sig att byarna kan placeras vid exempelvis nedlagda skolor, sjukhus, kaserner eller vårdhem. Det ska inte röra sig om flera tusen flyktingar på varje plats utan det är tal om flera hundra människor i respektive by, uppger Tesfaye.

Den danska regeringen uppgav i slutet av mars att över 100 000 ukrainska flyktingar väntas söka sig till Danmark de närmaste månaderna. Runt 40 000 kan vara i Danmark redan efter påsk.

Lösningen med "Ukrainabyar" får uppbackning av Kommunernas landsförening.

– Det är inte en optimal lösning, men det är en möjlig lösning, säger Martin Damm, ordförande för intresseorganisationen.

– Den gång syrierna kom fick vi omkring 30 000 på runt två år. Om det nu ska komma 100 000 på 12 veckor ger det helt andra utmaningar, säger Martin Damm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons