Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA har informerat Sverige om kinesisk ballong

Sverige har informerats av USA om den kinesiska luftballong som skjutits ned av USA.
"Sverige har, tillsammans med andra länder, informerats om frågan av USA:s utrikesdepartement i Washington", skriver det svenska utrikesdepartementet i ett mejl till TT.
USA/Kanada • Publicerad 12 februari 2023
Amerikanska marinsoldater bärgar den misstänkta spionballongen utanför South Carolinas kust. Bild från den 5 februari.
Amerikanska marinsoldater bärgar den misstänkta spionballongen utanför South Carolinas kust. Bild från den 5 februari.Foto: Amerikanska marinen via AP/TT
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M). Arkivbild.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M). Arkivbild.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

"Vi kan inte kommentera om det har föranlett några särskilda åtgärder från svensk sida", fortsätter departementet.

Danmarks utrikesminister meddelade tidigare att landet också informerats om ballongen.

Annons

– USA har haft en dialog med Danmark, och vi är informerade. Men jag kan inte säga något närmare om innehållet, säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) enligt nyhetsbyrån Ritzau.

40 länder informerade

Tidigare i veckan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att USA informerat 40 länder om den kinesiska spionballongen som sköts ned förra lördagen.

Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten.

Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Amerikanska försvarskällor uppger att president Joe Bidens regering blev informerad om ballongen redan innan den tog sig in i amerikanskt luftrum.

Ytterligare objekt nedskjutna

I fredags sköt USA:s militär ner ännu ett objekt, i Alaska, och på lördagskvällen sköts ytterligare ett föremål ned i luften ovanför Nordamerika, på order av Joe Biden och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer i senaten säger till ABC News att även de föremålen tros vara ballonger, men mycket mindre än den som sköts ned förra helgen.

USA har som ett svar på den misstänkta spionballongen svartlistat fem kinesiska teknikföretag och ett forskningsinstitut som man anser är kopplade till Pekings ballongprogram.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons