Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Damberg: Näringslivet går på knäna i Skåne

Hjälpen kommer, men det dröjer.
Det var beskedet som finansminister Mikael Damberg (S) kunde ge den skånska livsmedelsnäringen, som går på knäna på grund av elpriserna.
Samtidigt öppnar han för att även gaskunder ska få stöd i framtiden.
Politik • Publicerad 2 september 2022
Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Förra veckan ropade den skånska livsmedelsnäringen och intresseorganisationer på hjälp på grund av de skenande elpriserna. På fredagen träffade Mikael Damberg några av aktörerna under ett besök i Landskrona.

– Det är här som näringslivet verkligen går på knäna på grund av de höga elpriserna, säger Mikael Damberg till TT.

Väntar på Svenska kraftnät

Annons

Ett av de besked han kunde ge var att företagen kommer att få ta del av högkostnadsskyddet.

– Det är inget förslag, utan det är något som regeringen redan har fattat beslut om, säger Damberg.

Regeringen räknar med att runt 90 miljarder ska kunna gå tillbaka till hushåll och företag från de så kallade flaskhalsintäkterna som Svenska kraftnät får in. Senast den 15 november ska myndigheten lämna förslag på hur pengarna ska fördelas till kunderna.

TT: Borde det inte gå snabbare?

– Den signal jag fått från dem (Svenska kraftnät) är att de har kommit ganska långt och att de kommer att kunna presentera det här snabbare än den 15 november, säger Mikael Damberg.

Finansministern öppnar även för att ge naturgasanvändarna stöd. Drygt 27 000 hushållskunder är anslutna till det västsvenska gasnätet, men även en del företag. Ett 90-tal enskilda anläggningar använder runt 80 procent av all gas i systemet, enligt Energimyndigheten.

Flyttade produktion till Danmark

– Det är en fråga vi tittar på. Jag utesluter inte alls att vi kan behöva göra något framöver. Vi gjorde inte det förra vintern, men med de här gaspriserna vi ser nu och den pågående diskussionen går vi igenom det väldigt noga just nu, säger Damberg.

Nyligen fattade exempelvis företaget Nordic Sugar beslut om att flytta delar av sin produktion från sockerfabriken i Örtofta utanför Lund till företages fabrik i Danmark. Detta eftersom produktionen i Skåne är till stor del beroende av naturgas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons