Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dalahästar kan skyddas i EU

Champagne och löjrom från Kalix har länge varit ursprungsskyddat i EU. Nu öppnas också för dalahästar och andra traditionella produkter, med särskild geografiskt ursprung.
EU • Publicerad 3 maj 2023
Dalahästtillverkning i Nusnäs. Arkivbild.
Dalahästtillverkning i Nusnäs. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Ett drygt år efter att förslaget fördes fram från EU-kommissionen nådde EU:s ministerråd och EU-parlamentet en preliminär uppgörelse sent i tisdags.

"Geografiska ursprungsbeteckningar ger upphovsrättsskydd för specifika produkter vars kvalitet är särskilt kopplad till produktionsområdet", hälsar ministerrådets svenska ordförandeskap via Twitter.

Annons

"Den här nya mekanismen kommer inte bara att öka kunskapen om traditionella produkter från mindre utvecklade områden, locka turister och skapa jobb. Den kommer också att garantera rättvis konkurrens för tillverkare och hjälpa dem att bekämpa förfalskningar", säger i sin tur EU-parlamentets tyska förhandlare Marion Walsmann i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att produkter som juveler, textilier, stenar, porslin, glas och annat ska kunna skyddas på samma sätt som jordbruksprodukter redan länge skyddats inom EU. I första hand ska produkterna registreras på nationell nivå, följt av en process på EU-nivå.

Uppgörelsen ska nu bekräftas av både EU-parlamentet och ministerrådet innan den kan träda i kraft.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons