Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Löften om energin i sista valdebatten

Det är jämnt mellan blocken. Energifrågan kan avgöra valet på söndag.
Politik • Publicerad 9 september 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).Foto: Christine Olsson/TT
Centerpartiets partiledare Annie Lööf möter pressen inför SVT:s partiledardebatt som sänds från tv-huset på fredagen.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf möter pressen inför SVT:s partiledardebatt som sänds från tv-huset på fredagen.Foto: Christine Olsson/TT

Partiledarna drabbade samman i en sista tv-sänd debatt inför valet på söndag.

Bara några enstaka mandat skiljer blocken åt i opinionsmätningarna och beroende på vilken dag man tittar på staplarna kan högerblocket ha gått om vänstersidan och vice versa.

Annons

Första ämnet energi handlade till stor del om hur hushåll och företag ska få stöd och vilka energislag partierna vill se i framtiden.

– Vårt besked är tydligt, vi kommer inte att lämna hushåll och företag i sticket, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Flera högerpartier anklagade också Socialdemokraterna för att vara ansvariga för de höga elpriserna.

– När Putin skruvade ned gaskranen, då stack elpriserna. Problemet med elpriserna är inte brist på el i Sverige utan det är just Putins energikrig, säger Andersson.

Hon sade vidare att det gjorts ett genombrott i EU under fredagen gällande en ny elprismodell och slog ifrån sig anklagelser från Moderaterna om att detta skulle vara lögn.

Tolv kärnkraftverk

M-ledaren Ulf Kristersson är för europeiskt samarbete, men han ville inte ge Andersson kredd för något "genombrott".

– Det här påminner väldigt mycket om Socialdemokraternas förhoppningar om invandringspolitiken där EU skulle lösa alla problem.

Samtliga partier kunde lova någon form av elstöd till hushållen i vinter och de flesta förespråkade ett högkostnadsskydd som den främsta lösningen.

Kristdemokraternas Ebba Busch välkomnar alla energislag men tror inte att vindkraft är hela lösningen, utan framhöll kärnkraften. Sverige kan få tio–tolv nya kärnkraftverk de kommande åren, sade hon.

– Vi kan inte lägga rimliga priser för hushållen i händerna på vädergudarna.

"Så historielöst"

Annons

Miljöpartiets Märta Stenevi tycker att man håller "elpriserna gisslan" när man förespråkar kärnkraft, något som fick Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att reagera.

– Man kan raljera över kärnkraften, men det är så historielöst. Man förstår inte vilket otroligt välstånd vi har tack vare kärnkraften.

När brotten skulle debatteras beskrev Ulf Kristersson läget som "blodigt allvarligt".

– Mitt budskap är att förändring är möjlig. Nu får det vara slutpratat.

Åkesson instämde i att regeringen haft åtta år på sig samtidigt som situationen bara blivit sämre.

– Det har varit ett evigt daltande i det här landet, det har vi hållit på med i decennier. Man måste börja straffa människor i rimlig proportion till de brott de har begått.

Andersson och Kristersson var oense i frågan om Sverige stramat åt migrationspolitiken eller inte.

– När vi tog över 2014 hade vi en av Europas mest liberala migrationslagstiftningar, efter att Socialdemokraterna lade om politiken har vi nu en av Europas stramaste, säger Magdalena Andersson.

– 70 procent av alla Nordens asylsökande kommer till Sverige, kontrar Kristersson.

"Gammaldags trollkarl"

I frågan om vad svenskarna behöver göra för livsstilsförändringar för att minska klimatutsläppen hettade det till mellan Centerpartiets Annie Lööf och Åkesson. SD-ledaren menade att svensk politik i decennier präglats av hybris.

Annons

– Vi ska rädda världens alla flyktingar, vi ska exportera svensk feminism över hela världen, nu ska vi rädda klimatet globalt genom reduktionsplikten. På vilket sätt gör världens högsta dieselpriser i Sverige att vi räddar gatorna från att smälta i Indien? Det har inget med saken att göra.

Lööf anklagade då Åkesson för att låta som en "gammaldags trollkarl".

– Simsalabim så försvinner både klimatpolitiken och trovärdigheten.

"Ni har lurat folket"

I vårdfrågan blev det debatt mellan Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Ebba Busch, där Dadgostar sade att högersidan vill privatisera stora delar av vården.

– Jag vet fortfarande inte om de vill sälja ut akutsjukhus nästa mandatperiod.

Ebba Busch svarade att Vänsterledaren inte har på fötterna.

– Det finns ingen som driver privatiseringar, det där är bara ett hjärnspöke.

Jimmie Åkesson anser att Socialdemokraterna i val efter val lovat bättre villkor för vårdanställda, däribland att ta bort delade turer och ge rätt till heltid.

– Det händer ingenting och nu lovar Magdalena Andersson samma sak igen. Ni har lurat svenska folket val efter val.

Fredagens debatt var mer dämpad än torsdagens i TV 4. Förklaringen kan vara att ingen vill riskera att skrämma bort några väljare i ett jämnt opinionsläge 48 timmar innan vallokalerna stänger.

Annons

Statsministerrivalerna Magdalena Andersson och Ulf Kristersson gick aldrig in i några riktigt hårda ordväxlingar. Partierna undvek också interna konflikter inom blocken.

Fakta: Ämnena i SVT:s debatt

1. Elpriserna

2. Klimatet

3. Vården

4. Skolan

5. Segregation

6. Kriminalitet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons