Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dådet i Kongsberg: Detta har hänt

Fem personer har dödats i en pilbågsattack i norska Kongsberg. Ytterligare två personer vårdas på sjukhus. En 37-årig man har gripits.
Här är händelseförloppet på onsdagskvällen.
Norge • Publicerad 15 oktober 2021
Polisen undersöker Kongsberg centrum efter pilbågsattacken.
Polisen undersöker Kongsberg centrum efter pilbågsattacken.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Klockan 18.12 på onsdagen: Polisen får ett första larm om att någonting inträffat i en mataffär i Kongsberg.

18.18: Polisen hamnar i en första kontakt med mannen, som skjuter pilar mot polisen, som tappar kontakt med mannen. Först efter denna kontakt misstänker polisen att mannen dödade flera, om inte alla, offer.

Annons

18.28: Polisen går ut med en varning till allmänheten om att en man med pilbåge har observerats och har skjutit människor med pilbågen. "Allmänheten ombeds hålla sig inomhus. Polisen har inte kontroll över personen", skriver polisdistriktet Sør-øst på Twitter.

18.47: En man grips och förs till häktet i Drammen, fyra mil från Kongsberg.

19.24: Polisdistriktet Sør-øst meddelar via Twitter att mannen är gripen och att de ser händelsen som "allvarlig".

20.30: Polisen bekräftar att ett antal personer har avlidit och att ytterligare flera har skadats. Sjukhus i Drammen och Oslo har gått upp i beredskap och Kongsbergs kommun har upprättat en krisstab.

21.37: Norges högsta polisledning meddelar att de har gett tillfälliga order till all polis om att bära vapen.

22.00: Polischefen Øyvind Aas säger på en presskonferens att det är naturligt att behandla händelsen som en terrorhandling.

23.15: Øyvind Aas säger på en ny presskonferens att ytterligare en person konstaterats avliden, dödssiffran är därmed fem personer.

01.55: Polisen går ut med att den gripne är en 37-årig dansk medborgare. Senare under natten säger mannens försvarare till flera norska medier att mannen samarbetar med polisen och förklarar händelsen i detalj under förhör.

10.00: Under torsdagsmorgonen går polisen ut med att de döda är fyra kvinnor och en man. Alla var mellan 50 och 70 år gamla.

Polisen har haft koll på mannen, som konverterat till islam, efter att ha fått in flera uppgifter relaterade till radikalisering. Den senaste orosanmälan kom in år 2020. Polisen utreder fortfarande mannens motiv, som inte kunnat fastställas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons