Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Då inleds rättegången i stora Lundinmålet

Den 5 september inleder Stockholms tingsrätt huvudförhandling om de tidigare Lundintopparna Alex Schneiter och Ian Lundin som åtalats för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan, skriver .
Brott • Publicerad 16 januari 2023
Alex Schneiter och Ian Lundin anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var i november 2021 som Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, tillsammans med bolagets tidigare styrelseordförande Ian Lundin åtalades för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003 i samband med inbördeskriget i landet.

De båda har, enligt åklagarna, medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar för att bolagets oljeverksamhet i södra landsdelarna skulle kunna säkras. Under stridigheterna fördrevs, skadades och dödades många civila.

Annons

Både Ian Lundin och Alex Schneiter har genomgående nekat till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg har beskrivit åtalsbeslutet som "uppseendeväckande felaktigt" och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen.

Alex Schneiter är varken svensk medborgare eller bosatt i Sverige, varför hans försvarare ansett att åtalet ska avvisas då de hävdat att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom. I november beslutade dock Högsta domstolen att svensk domstol har rätt att pröva åtalet mot honom.

Utredningen i fallet inleddes redan 2011 och när åtalet väcktes omfattade förundersökningsprotokollet omkring 80 000 sidor. Åklagarsidan har tidigare sagt att de räknar med att huvudförhandlingen i tingsrätten kommer att ta minst ett och ett halvt år att genomföra.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons