Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Då började vi känna flygskam och tågskryta

Först kom klimatångesten. sedan kom flygskammen och alldeles nytt är tågskrytet. Med hashtagkulturen har vi blivit duktiga på att skapa talande nyord för vår samtid.
Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Det råder sällan någon större tvekan om vad nyorden som publiceras varje år står för.
Det råder sällan någon större tvekan om vad nyorden som publiceras varje år står för.Foto: Emil Langvad/TT

Ingen kan tveka om vad nyorden står för. Det är faktiskt det som är själva grejen. Manegen är redan krattad för dem genom en samhällsdebatt som trängt långt utanför både forskarnas och politikernas slutna rum.

Nyorden är inte svåra, utan helt enkelt bara en fyndig sammansättning av två gamla ord som vi redan har en relation till. Cyberhygien, intryckssanera och mandatpingis - det är helt uppenbart vad det handlar om, men tills helt nyligen skulle ingen förstått vad de syftade på.

Annons

Institutet för språk och folkminnen gör varje år en nyordslista som när den publiceras mellan jul och nyår brukar ge många smajl och aha om året som gått och få stor medial uppmärksamhet. En del av nyorden kommer också att överleva, bli etablerade och få en plats i SAOL.

Klimatångest utsågs till nyord redan 2007. Det var året när FN:s klimatpanel IPCC publicerade sin fjärde rapport med det tydliga budskapet att det var bråttom om vi skulle hinna bromsa jordens temeraturhöjning i tid. Ordet överlevde även efter att mediaintresset för klimatfrågan svalnade och det förärades en plats i SAOL:s fjortonde utgåva 2015 tillsammans med ett antal andra ord som är sammansättningar med klimat.

Men efter att ha uppmärksammats på nyordslistan 2007 tog det lång tid innan klimatångesten fick spridning. Ordet användes - men inte av vanligt folk. Nästa uppsving blir inte förrän 2015 i samband med FN:s klimatkonferens. Men hamnar i allas mun gör klimatångesten inte förrän 2018. Då registrerar Mediearkivet ett hopp från 616 träffar 2017 till 3 216 träffar 2018. Redan de tre första månaderna 2019 finns lika många träffar som under halva 2018.

Flygskam är jämfört med klimatångest ett pinfärskt ord. Det presenterade på nyordslistan 2018 och hade då fötts i slutet av 2017 när kända artister som till exempel Malena Ernman och Stefan Sundström skapade hashtaggen #jagstannarpåmarken och meddelade att de skulle sluta ta engagemang som krävde flygning. Spridningen blev snabb.

- Det lutar starkt åt att vi kommer att ta med flygskam i nästa upplaga av Svenska Akademiens Ordbok (SAOB), säger Louise Holmer vid Göteborgs universitet och medlem i redaktionen för Svensk Ordbok (SO) och SAOL.

Alldeles nyfött är tågskrytet. Första noteringen är troligen februari 2019. Det var i en krönika i Göteborgs-Posten som inleddes med texten "Först kände jag flygskam, sedan började jag smygflyga. Nu tågskryter jag!". Vecka 15 användes det i Ekonomiekot special om klimatet i radion P1.

Vilket blir vårt nästa klimatord? Kanske blir det du som skapar det!

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons