Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Då blir det enklare och billigare att åka buss i Blekinge

Den 1 september.
Då blir det enklare och billigare att åka buss i Blekinge.
I alla fall om du reser långt.
Vinnare är alla som bor på landsbygden.
Blekinge • Publicerad 18 april 2024 • Uppdaterad 19 april 2024
Nu är det klart att Blekingetrafiken inför det nya systemet ”Blippa” den 1 september.
Nu är det klart att Blekingetrafiken inför det nya systemet ”Blippa” den 1 september.Foto: Andreas Blomlöf

Det har snackats om ”Blippa” rätt länge, men nu är det klart att Blekingetrafiken inför det på bussarna från och med den 1 september. Därmed blir Region Blekinge den tredje regionen i landet som inför en ny form av självbetjäning vid biljettköp.

Det innebär att resenärerna kopplar sitt bankkort till tjänsten och därmed kan köpa biljett bara genom att hålla telefonen mot en elektronisk avläsare, en validator, på bussarna.

Annons

I dag köper de allra flesta sin biljett via Blekingetrafikens app. Sedan ”blippas” biljetten mot en avläsare. Det går bra även fortsättningsvis, men nu blir det ännu smidigare att köpa biljett.

– Blippa är ett enkelt och snabbt sätt att köpa biljett. Logiken är precis som när du handlar i affären, du håller upp ditt bankkort mot en validator och köpet genomförs. Finessen är att biljetten kopplas till bankkortet, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken.

I samband med att ”blipp” införs görs också zonsystemet om.

Varje kommun blir en zon. Det kostar alltså lika mycket att åka mellan Karlskrona centrum och Kungsmarken som att ta bussen från centrum till Fågelmara.

– Vinnare blir alla pendlare och bussresenärer på landsbygden. Det blir lite dyrare för korta resor, men mycket billigare för de som reser långt, säger Fredrik Thomasson (SD), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Färre zoner skapar alltså en enklare prismodell. I dag är varje kommun uppdelat i två zoner, en för tätorten och en för landsbygden.

– Det innebär samtidigt att priserna justeras jämfört med i dag. De som i dag reser i tätortszonen får ett något högre pris, men också ett större geografiskt område att resa i. För de som reser i landsbygdszonen blir resan billigare, säger Rasmus Månsson, marknads- och försäljningschef på Blekingetrafiken.

Regionstyrelsen har nu beslutat att det nya systemet införs den 1 september. Just nu pågår ett systemutvecklingsarbete som ska vara klart före lanseringen.

I och med det nya systemet försvinner också möjligheterna att köpa bussbiljett direkt av chauffören.

Inledningsvis går det endast att ”blippa” för resor inom samma zon, men systemet ska utvecklas för att kunna hantera fler zoner inom en snar framtid.

Annons

– Vi börjar här, men systemet skapar möjligheter att bara betala för den sträcka du har åkt buss. Du kanske planerar att åka från Ronneby till Karlshamn, men bestämmer dig sedan för att hoppa av i Bräkne-Hoby. Då betalar du bara för den sträckan. Men vi är inte där ännu, men möjligheterna finns när vi väl har infört det nya systemet, säger Fredrik Thomasson.

Fakta

De nya biljettpriserna

Här är priserna som föreslås gälla inom kollektivtrafiken från och med den 1 september

Enkelresa:

1 zon (resor inom en kommun): 34 kronor

2 zoner (resor mellan exempelvis Karlshamn och Ronneby): 64 kronor

3 zoner: 96 kronor

4 zoner: 128 kronor

24 timmars-resor (obegränsade resor inom vald zon):

Det dubbla priset av en enkelresa inom vald zon, det vill säga 64 kronor för obegränsade resor inom 24 timmar i en kommun och så vidare.

30 dagars-kort:

1 zon: 729 kronor

2 zoner: 1019 kronor

3 zoner: 1 339 kronor

4 zoner: 1 339 kronor

Barn under sju år reser även fortsättningsvis gratis och barn och ungdomar mellan 7 och 19 år betalar även som tidigare 40 procent av biljettpriset.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons