Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Credit Suisse beräknas behöva 90-100 miljarder

Den krisdrabbade schweiziska storbanken Credit Suisse måste dra in upp till åtta miljarder schweiziska franc (cirka 90 miljarder kronor) till 2024. Detta för att täppa till hål i balansräkningen, enligt den amerikanska konkurrenten Goldman Sachs.
Andra analytiker tror det behövs drygt 100 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2022
Credit Suisse i blåsväder. AP/TT
Credit Suisse i blåsväder. AP/TTFoto: Ennio Leanza AP/TT

Hålet i balansräkningen är i sig självt beräknat till cirka fyra miljarder franc, enligt Goldman Sachs-analytikern Chris Hallam och hans team. Men därtill ser de ett behov att med någon typ av nyemission dra in kapital för att banken ska klara av att omstrukturera den problemtyngda investmentverksamhet samtidigt som lönsamheten pressas hårt.

Enligt Hallam – som rekommenderar sina kunder att sälja Credit Suisse-aktien – handlar det om både konjunkturrelaterade och strukturella utmaningar, som Credit Suisse måste hantera.

Annons

Credit Suisses aktie har tappat omkring hälften av sitt värde sedan årsskiftet och koncernchefen Ulrich Körner har till den 27 oktober utlovat en ny strategisk plan – som blir den andra från banken för i år.

Under förmiddagshandeln på Zürichbörsen stiger aktien svagt, trots de dystra tongångarna från analytikerna på Goldman Sachs.

Även andra analytiker ser ett stort behov av kapital för att få rätsida på Credit Suisses problem. Investmentbanken Jefferies har beräknat bankens kapitalbehov till omkring 9 miljarder franc (drygt 100 miljarder kronor) inom 2-3 år.

För att undvika utspädningseffekter för aktieägarna antar Jefferies analytiker Flora Bocahut att Credit Suisse kommer att försöka åtgärda kapitaliseringsbehovet genom att avyttra tillgångar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons