Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Covidrädsla i Mount Everests basläger

Oron sprider sig i baslägret vid Mount Everest, världens högsta berg, sedan klättrare och bärare uppvisat covidsymptom. Flera uppges ha testat positivt för virussjukdomen.
Nepal • Publicerad 6 maj 2021
Mount Everests basläger, fotograferat i fjol. Nu finns farhågor om att covidsmitta sprids bland klättrarna.
Mount Everests basläger, fotograferat i fjol. Nu finns farhågor om att covidsmitta sprids bland klättrarna.Foto: Purbu Zhaxi/AP/TT
Klättrare på väg att bestiga världens högsta berg. Arkivbild.
Klättrare på väg att bestiga världens högsta berg. Arkivbild.Foto: Tashi Tsering/AP/TT

Anställda vid lägret säger att de fått rapporter om 17 bekräftade fall på sjukhus i Katmandu, dit ett antal klättrare skickats för vård, skriver brittiska BBC.

Den nepalesiska tidningen The Kathmandu Post rapporterar att minst två dussin klättrare i baslägret drabbats av "allvarlig hosta", med hänvisning till Himalayas räddningstjänst. Det är dock oklart om hostan beror på covid-19 eller den höga höjden.

Viktiga inkomster

Annons

Parallellt har fyra bärare som evakuerats från baslägret vid Dhaulagiri – världens sjunde högsta berg, väster om Mount Everest – testat positivt för coronaviruset. Nio klättrare skulle evakueras därifrån under torsdagen för tester.

Klättringsturismen är en viktig inkomstkälla för det fattiga Nepal och säsongen pågår just nu. En försök att bestiga Mount Everest topp är planerat till söndag och omkring 2 000 personer uppges befinna sig i baslägret. Landets styre har kritiserats för att inte ta smittorisken vid klättringsexpeditionerna på allvar.

– Allt är normalt vid baslägret, säger Mira Acharya vid turismdepartementet till The Kathmandu Post apropå uppgifterna om virusrädsla.

Som i Indien?

Samtidigt tampas Nepal med en svår smittovåg: Omkring 20 nya covidfall per 100 000 invånare och dygn rapporteras nu. Det är jämförbart med läget i det virussargade grannlandet Indien för två veckor sedan, enligt CNN. I helgen var 44 procent av de covidtester som gjordes i Nepal positiva och på onsdagen rapporterades rekordmånga nya smittade, över 8 600.

Totalt har drygt 350 000 fall konstaterats i bergslandet som har knappt 30 miljoner invånare. Över 3 400 människor har dött i covid-19, enligt Johns Hopkins Universitys sammanställning.

Fakta: Mount Everest

Mount Everest, på nepalesiska Sagarmatha och på tibetanska Qomolangma, är ett bergmassiv i Himalaya på gränsen mellan Nepal och Tibet (Kina). Massivet har fått sitt namn efter George Everest som ledde karteringen av Himalaya vid mitten av 1800-talet.

Högsta toppen når 8 849 meter över havet och är världens högsta berg. Den "nya" höjden, exakt 8 848,86 meter, fastställdes av Kina och Nepal gemensamt vintern 2020 efter noggranna mätningar.

Mount Everest bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.

Källa: Nationalencyklopedin med flera

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons