Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Covid-19 kan ge symtom som liknar alzheimer

Personer som har varit svårt sjuka i covid-19 kan få liknande förändringar i hjärnan som alzheimersjuka har, visar en ny studie.
Coronaviruset • Publicerad 7 februari 2022
Personer som har varit svårt sjuka i covid-19 kan få liknande förändringar i hjärnan som alzheimersjuka har, visar en ny studie. Arkivbild.
Personer som har varit svårt sjuka i covid-19 kan få liknande förändringar i hjärnan som alzheimersjuka har, visar en ny studie. Arkivbild.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Professor Miia Kivipelto, demensforskare vid Karolinska sjukhuset. Arkivbild.
Professor Miia Kivipelto, demensforskare vid Karolinska sjukhuset. Arkivbild.Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Genom att titta på hjärnan hos 10 personer som avlidit i covid-19 har forskare vid Columbia University i New York, USA, sett att patienterna har samma typ av förändringar i hjärnan som personer med alzheimer. Fyndet skulle kunna förklara varför personer med långtidscovid så ofta drabbas av hjärndimma och minnesproblem.

– Det är en intressant studie men det är för tidigt att säga att covid-19 ökar risken för alzheimer. Däremot finns det vissa paralleller, säger professor Miia Kivipelto, demensforskare på Karolinska institutet i Solna.

Annons

Hon är också medlem i Världshälsoorganisationen WHO:s globala forum "Neurology and covid-19".

Markörer även i blodet

Den amerikanska studien är liten, men den stöds även av annan forskning.

– Det finns flera studier som visar att covidsjuka som vårdats på iva har alzheimerlika markörer i blodet, säger Miia Kivipelto.

Hon är en av forskarna i Karolinska sjukhusets neuro-covid team som följer upp 60 personer som har haft svår covid-19. Vissa av dem har fått förändringar i hjärnans blodkärl, medan andra har fått små blödningar i hjärnan.

Patienterna har följts upp tre och tolv månader efter tillfrisknandet.

– Många har kvar sina neurologiska symtom efter att ha blivit friska. De kan känna hjärntrötthet, de är mer stresskänsliga och har svårt att göra flera saker samtidigt.

Om de här symtomen är tillfälliga eller permanenta finns det ännu inga svar på. En tvåårsuppföljning av patienterna ska nu göras för att få fler svar.

– Men det kommer att dröja innan vi kan slå fast om covid verkligen ökar risken för alzheimer. Det kan ta 10 till 20 år innan sjukdomen bryter ut, säger Miia Kivipelto.

Ensamhet en riskfaktor

Teorierna om varför coronaviruset ger alzheimerlika förändringar i hjärna är flera. En är att coronaviruset kan orsaka en inflammation i hjärnan. En annan är att alzheimersjuka har kärl som gör hjärnan mer mottaglig för coronaviruset. Om det stämmer skulle viruset kunna trigga eller förvärra hjärnskador hos den som redan har en tidig alzheimer.

– Kopplingen mellan covid-19 och demenssjukdom beror sannolikt på flera, olika orsaker. Viruset i sig kan ha påverkat hjärnan men hjärnan kan också ha påverkats negativt av ökat stillasittandet och mer ensamhet under pandemi, säger Miia Kivipelto.

Annons

Fakta: Demenssjukdomar

Kognitiv svikt kan vara ett tidigt tecken på en demenssjukdom.

Demens är ett samlingsnamn på en rad sjukliga förändringar i hjärnan som påverkar minnes- och tankeförmågor.

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen och står för cirka 60 procent av samtliga fall av demens. Sjukdomen gör att hjärnvävnad gradvis förstörs då nervceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning.

Källa: Demenscentrum

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons