Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronavirus i avloppsvatten

Forskare har hittat coronavirus i avloppsvattnet i nio svenska städer. Nu hoppas forskarna att metoden att testa avloppsvatten ska kunna bidra till att upptäcka framtida virusutbrott, rapporterar
Viruset • Publicerad 3 oktober 2020
En metod att testa avloppsvatten kan bidra till att upptäcka framtida utbrott av corona. Arkivbild.
En metod att testa avloppsvatten kan bidra till att upptäcka framtida utbrott av corona. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Om sjukdomen trycks tillbaka av ett vaccin, men kommer tillbaka igen, då skulle man kunna mäta halterna i avloppsvattnet och följa förloppet, säger Annelie Hedström, biträdande professor inom VA-teknik vid Luleå tekniska universitet till P4.

Hon menar att man då kan undvika att uppmana alla människor som har förkylningssymptom att gå till vårdcentralen och testa sig, att man istället skulle kunna hålla koll på virusutbrotten genom att testa avloppsvattnet.

Annons

Nästa steg för forskarna är nu att jämföra mängden insamlad coronavirus men hur många som faktiskt var sjuka vid det aktuella tillfället.

– Det gäller att man kan relatera koncentrationen till antalet invånare som är sjuka, för det behöver vi göra en hel del beräkningar och det har vi inte hunnit med ännu, säger Annelie Hedström.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons