Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronatext ändrades "av misstag"

En text om en omdiskuterad del av den svenska coronastrategin på regeringens hemsida ändrades utan markering.
När en journalist upptäckte det återställdes den ursprungliga meningen om hur smittspridning möts.
Ett misstag, uppger regeringskansliets kommunikationsdirektör och den politiska ledningen frånsäger sig ansvar.
Coronaviruset • Publicerad 1 februari 2021
Utan notering ändrades en mening på regeringens hemsida om hur regeringen försöker begränsa smittspridningen. Kritikerna tror inte på förklaringar om misstag. Arkivbild.
Utan notering ändrades en mening på regeringens hemsida om hur regeringen försöker begränsa smittspridningen. Kritikerna tror inte på förklaringar om misstag. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var journalisten Emanuel Karlsten som först rapporterade om ändringen, under måndagen. Han upptäckte att ändringar hade gjorts i en artikel om regeringens coronastrategi som lades upp på regeringen.se den 7 april förra året.

"Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt", löd en mening.

Annons

Den ändrades, någon gång den senaste veckan, till:

"Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället".

Ändring återställdes

Kort efter det att ändringen upptäckts av Karlsten återställdes den ursprungliga skrivningen.

Coronakommissionen skrev i sitt betänkande i december att den stora smittspridningen i samhället sannolikt var den främsta förklaringen till att smittan kom in på äldreboenden och att många äldre dog.

Efter betänkandet har oppositionen och kritiker utanför politiken kritiserat regeringen för att inte ha försökt få ner smittspridningen så mycket som möjligt, utan tillåta en nivå som inte överlastade sjukvården.

Både socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare och regeringens presschef Odd Guteland frånsäger sig allt ansvar för ändringen. De hänvisar till Regeringskansliets kommunikationsavdelning och dess opolitiska medarbetare.

Kommunikationsdirektören Eva Corp ger bara en skriftlig kommentar:

"Uppdateringen av artikeln på regeringen.se gjordes av misstag av en medarbetare på kommunikationsavdelningen. Det skedde i samband med arbetet med en annan text. Jag kan bara konstatera att i det här fallet har det blivit fel. Om något blir fel så rättar vi till det så snart det upptäcks."

Busch vill veta

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kräver en utförlig förklaring.

"Enligt uppgift ska förändringarna ha skett av misstag. Det är mycket anmärkningsvärt att nyckelbudskap i regeringens strategi aktivt har ändrats och kan knappast förklaras av misstag. Särskilt i ljuset av att kritiken på senare tid tilltagit reser detta viktiga frågor", skriver Busch i en skrivelse till statsminister Stefan Löfvens (S) statssekreterare Nils Vikmång.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons