Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronalager tappade 800 miljoner i värde

Coronaviruset • Publicerad 14 februari 2022
Region Skåne köpte skyddsutrustning för 902 miljoner kronor. I dag bedöms värdet på lagret vara 90 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

När pandemin slog till 2020 köpte Region Skåne in skyddsutrustning för mer än 900 miljoner kronor. I dag är lagret bara värt en tiondel trots att förbrukningen har varit marginell, rapporterar Kristianstadsbladet.

Bedömningen görs i en rapport från Region Skånes revisorer, som tidningen tagit del av.

Annons

Det handlar om visir, skyddsmasker och annan skyddsutrustning som bland annat importerades till Skåne med hjälp av chartrat flyg från Kina, vilket kostade regionen 13 miljoner kronor bara i hyra för flygplanen. Inköpspriset för varorna var totalt 902 miljoner kronor.

Att lagret tappat många hundra miljoner kronor i värde beror på att mycket av innehållet inte kommer att hinna förbrukas innan hållbarhetstiden går ut. En del kommer troligen att behöva slängas, medan annat kan användas trots att utgångsdatum passerats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons