Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Comeback för influensan – ny topp på väg

Efter en intensiv influensasäsong ökar nu smittspridningen på nytt i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Vi ser just nu att vi går mot en andra topp, men var den toppen landar är svårt att spekulera om, säger Annasara Carnahan, epidemiolog.
Hälsa • Publicerad 10 februari 2023
Spridningen av influensa ökar. Arkivbild.
Spridningen av influensa ökar. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen /NTB-TT

Vinterns influensasäsong har varit intensiv, med en betydligt högre topp av smittspridning jämfört med de senaste årens säsonger. Under slutet av december och i januari har antalet bekräftat smittade dock störtdykt – för att nu vara på väg upp igen.

– Det var väldigt intensivt i december och toppen vi såg då var spetsigare än under tidigare säsonger. Den gick snabbare upp och ned än en vanlig säsong, säger Annasara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten (FHM).

Annons

– Nu ser vi en ökning igen, särskilt med influensa b som förvisso brukar ge en lägre andel svårt sjuka.

Ökar för andra veckan

Antalet bekräftade fall har enligt FHM ökat under två veckors tid, även om nivåerna fortsatt är låga jämfört med i december. Framför allt är det två a-varianter och en b-variant av viruset som är i omlopp.

– Det är inte lika intensivt nu, men det puttrar på uppåt och ökningen i sig är rätt stor för influensa b. Det är inte ovanligt att man först får en våg av en influensavariant och att man sedan får en ny våg med en annan, säger Annasara Carnahan.

Den tidigare säsongstoppen av influensa inträffade i slutet av december, i samband med julledigheterna. Ungefär samtidigt var också smittspridningen av covid-19 och rs-virus hög, vilket ledde till en hög belastning på sjukvården.

Bättre läge för sjukvården

Enligt Annasara Carnahan ser det inte ut som om Sverige går mot en liknande situation den här gången – då influensa är det enda av de tre virusen som just nu är på uppgång.

– Det kan alltid hända saker med covid, det vet vi vid det här laget, men just nu är det viruset på avtagande. Det gör att vi just nu inte är i samma situation som i december, säger hon och fortsätter:

– Tidigare säsonger har vi sett att influensa och covid-19 toppat under olika perioder. Men i december toppade de samtidigt, vilket var lite förvånande för mig. Det gjorde så klart att läget blev allvarligt för sjukvården.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons