Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Guterres uppmanar till civilt styre

Guinea • Publicerad 1 maj 2022
Guineas juntaledare Mamady Doumbouya. Arkivbild.
Guineas juntaledare Mamady Doumbouya. Arkivbild.Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Militärjuntan i västafrikanska Guinea säger att man planerar en övergång till civilt styre. Övergången ska ta 39 månader, säger Mamady Doumbouya i ett tv-sänt tal.

Doumbouya ledde den militärkupp som i september i fjol tvingade president Alpha Condé från makten. Han svors efter det in som president på obestämd tid.

Annons

Oppositionen – såväl Alpha Condés parti som den koalition som tidigare var hans politiska motståndare – motsätter sig militärregimens plan, bland annat för att de inte har fått vara med i bestämmandeprocessen.

Under söndagen uppmanade även FN:s generalsekreterare António Guterres juntan att återinföra civilt styre "så snart som möjligt".

Efter att ha mött Senegals president Macky Sall i Dakar uppmanade han de militära ledarna i Burkina Faso, Guinea och Mali att lämna från sig makten.

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har med hot om sanktioner, krävt en "acceptabel" tidsplan för återgång till civilt styre.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons