Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Robotanfall mot flerfamiljshus i Donetsk

En rysk robot har sprängt sönder ett lägenhetshus i Kramatorsk i östra Ukraina. Flera personer har dödats och rasmassor har sökts igenom under natten.
Ukraina • Publicerad 2 februari 2023
Räddningspersonal söker efter skadade i spillrorna av ett bostadshus i Kramatorsk efter en rysk robotattack.
Räddningspersonal söker efter skadade i spillrorna av ett bostadshus i Kramatorsk efter en rysk robotattack.Foto: Yevgen Honcharenko/AP/TT
Ukrainska poliser vid det förstörda lägenhetshuset i Kramatorsk placerar ett av dödsoffren i en säck.
Ukrainska poliser vid det förstörda lägenhetshuset i Kramatorsk placerar ett av dödsoffren i en säck.Foto: Yevgen Honcharenko/AP/TT

Roboten slog ned i flerfamiljshuset i centrala Kramatorsk vid klockan 22 på onsdagskvällen, lokal tid. En stor del av byggnaden, som har åtminstone fyra våningar, har i princip jämnats med marken.

Tre av personerna som befann sig i huset har hittats döda och fler har skadats, enligt ukrainska myndigheter. Bilder från platsen visar hur döda personer läggs i svarta säckar och förs därifrån, medan en sökinsats pågår i rasmassorna.

Annons

Enligt preliminära uppgifter kan det finnas åtminstone två till personer där, skriver Pavlo Kyrylenko, den ukrainske guvernören i Donetsk, på Telegram.

Närheten av fronten

Kramatorsk är en av de största städerna i omstridda Donetsk, några mil från frontlinjen i bland annat Bachmut, där intensiva strider har stått den senaste tiden.

De ukrainska myndigheterna bedömde i ett första skede att det var en raket som hade slagit ned i lägenhetshuset, men de har senare bedömt att det var en rysk Iskander-robot.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fördömer attacken i ett inlägg i sociala medier.

"Djupa kondoleanser till familjer och vänner till offren. Vi kommer definitivt att hitta och straffa förövarna. De förtjänar inte någon nåd", skriver presidenten.

Zelenskyj tar på torsdagen emot EU-ledare i Kiev, för samtal om ytterligare stöd till landets försvarsinsats, när årsdagen för den fullskaliga invasionen närmar sig.

Larmar om storoffensiv

Ryssland ser ut att planera en storoffensiv inom ett par veckor, enligt Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov. I en intervju med den franska tv-kanalen BFM TV säger han att mycket tyder på ett storskaligt ryskt anfall i samband med årsdagen för den fullskaliga invasionen – den 24 februari.

– Vi underskattar inte vår fiende, säger Reznikov, som gör gällande att Ryssland har kallat in betydligt fler soldater än de 300 000 som mobiliserades i september.

– Den officiella siffran är 300 000, men när vi ser antalet ryska soldater som befinner sig vid våra gränser bedömer vi att de är många fler.

Den ukrainske försvarsministern befinner sig Frankrike i hopp om en överenskommelse om ytterligare leveranser av radarsystem till det ukrainska luftvärnet.

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron ville härom dagen inte utesluta framtida leveranser av stridsflygplan till landet, vilket dels väckte rysk irritation och dels gav underlag till fortsatta vapendiskussioner mellan Ukrainas allierade. Där finns det ingen samsyn i den frågan.

Oleksij Reznikov understryker att behovet är stort.

– Vi får inte tappa initiativet, säger han till BFM TV.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons