Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Civil behörighet för militära lastbilsförare

Trafik • Publicerad 9 april 2022
Militära lastbilschaufförer får civil behörighet. Arkivbild.
Militära lastbilschaufförer får civil behörighet. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Omkring 300 värnpliktiga lastbilschaufförer utbildas varje år inom Försvarsmakten. Men när de har muckat upphör deras behörighet – fram till nu. Försvaret har fått tillstånd att utbilda och examinera för körkortsbehörigheten CE (tung lastbil med släp) liksom för det yrkeskompetensbevis som krävs för att få köra yrkestrafik civilt.

Tillståndet innebär också att behörigheten får ges till personer från 18 års ålder, i motsats till den 21-årsgräns som gäller i övrigt.

Annons

"Det här har förstås ett stort värde för individen, som under sin värnplikt kan få en utbildning som ger jobbmöjligheter. Men det har även stor betydelse för svensk transportnäring som skriker efter förare", säger Magnus Karnefors, HR-strateg i Försvarsmakten, i ett pressmeddelande.

Han pekar också på att totalförsvaret stärks. De förare som tidigare bara fick utföra transporter när de hade uniform på sig kan nu även köra i fredstid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons