Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Chockränta för restskatten efter fredag

Betala, annars blir det en saftig chockränta för din restskatt redan på lördag. Nu kräver staten runt 200 000 personer på restskatten.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2021
Redan till helgen börjar den höga räntan löpa på obetald restskatt. Arkivbild.
Redan till helgen börjar den höga räntan löpa på obetald restskatt. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Fredagen den 12 november är dagen då skatten för inkomster från förra året ska vara inbetald.

– Om man inte betalar in då så skickar vi ut betalningsuppmaningar eller betalningskrav från början av december, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Annons

Det är skillnad på krav och uppmaning, upplyser hon:

– Om det är under 2 000 kronor så skickas en betalningsuppmaning, som säger att det fattas pengar på skattekontot.

Inte avdragsgill

Eva Bodén förklarar att den som är skyldig pengar får betala en hög ränta, men kravet kommer inte att lämnas vidare till Kronofogden. Chockräntan – hela 16,25 procent på årsbasis, löper tills skulden är betald.

– Det styrs av skatteförfaringslagen, det har nog ansetts för dyrt att kräva in så små belopp, av omtanke om Kronofogdemyndigheten, säger hon och förklarar att den höga räntan har bedömts som tillräckligt påtryckningsmedel för de lägre beloppen.

Räntan sätts utifrån sexmånaders statsskuldväxlar, lägst 1,25 procent, plus 15 procent. Det ger 16,25 procent, som inte är avdragsgill.

Swisha går bra

Betalningsuppmaningen gäller bara lägre belopp. Är det mer än 2 000 så kommer i stället ett betalningskrav, med en ny förfallodag den 27 december. Betalas inte skatten in då, går kravet vidare till Kronofogden som driver in pengarna. Under tiden från den 12 november fram till den nya förfallodagen löper den extra saftiga räntan.

Restskatten måste vara inne på Skatteverkets konto på fredag, det innebär att pengarna antingen måste betalas i god tid i förväg så att bankerna hinner med överföringen, eller att pengarna swishas in till Skatteverket.

– Vi har en beloppsgräns på 40 000 kronor per dygn för Swish-betalningar, men man kan dela upp betalningarna på flera dagar om det är större belopp.

Få får anstånd

Men om inte pengarna finns för att betala restskatten nu, finns det möjligen något man kan göra för slippa chockränta och kronofogdekrav? Nja, det beror på omständigheterna, men det är bara i sällsynta fall, förklarar Eva Bodén.

– Skatten är ju kopplad till 2020 års inkomster, så den ska betalas in nu. Men det finns möjligheter till anstånd i lagen, men bara för specifika fall.

Annons

Det kan vara sjukdom, eller kanske att man håller på att sälja något stort, som ett hus, och vet att pengar kommer in snart.

– Men det är bara korta anstånd på någon månad, och inte bara för att man inte har pengar, säger Eva Bodén.

Fakta: Restskatt in den 12 november

Enligt Skatteverkets noteringar från den 2 oktober i år hade omkring 200 000 personer tillsammans cirka 7,3 miljarder kronor kvar att betala i kvarskatt.

En tredjedel av dem som fått kvarskatt är över 65 år.

Senast den 12 november ska skatten vara inne på Skatteverkets konto. Den som har en kvarskatt som är mindre än 100 kronor behöver dock inte betala den nu, den kan ligga kvar som ett underskott på skattekontot till nästa år.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons