Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Chefer lever längst

Om du har högskoleutbildning lever du längre – och allra längst lever du om du har ett chefsyrke, enligt en rapport från SCB.
Arbetsliv • Publicerad 22 september 2023
Chefer lever längre, enligt en rapport från SCB.
Chefer lever längre, enligt en rapport från SCB.Foto: Leif R Jansson/TT

I yrkesområden som normalt kräver högskolekompetens har både män och och kvinnor signifikant lägre dödlighet än genomsnittet. Och i yrken med krav på kort utbildning är dödligheten högst. Det visar en rapport från SCB som har analyserat dödlighet efter yrke för personer mellan 35–64 år.

Att dödligheten skiljer sig mellan hög- och lågutbildade beror på att sociala och ekonomiska faktorer har betydelse, enligt SCB. Också inkomst spelar roll. I alla yrkesområden har gruppen med lägre årsinkomst högre dödlighet än gruppen med högre årsinkomst.

Annons

Fakta: Om rapporten

I rapporten beskrivs dödlighet för personer i åldern 35—64 år efter yrken under perioden 2018—2022. Yrkesuppgifterna kommer från Yrkesregistret 2017 och personerna följs under femårsperioden 2018—2022. I analysen ingår alla dödsfall, oavsett dödsorsak. Det är andra gången som SCB redovisar dödlighet efter yrken baserade på information från Yrkesregistret.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons