Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Chef för kärnkraftverk uppges ha kidnappats

Ryssland har kidnappat Ihoj Murasjov, chef för Zaporizjzja kärnkraftverk , enligt anklagelser från Ukrainas statliga kärnkraftsmyndighet Energoatom.
Samtidigt rapporteras den ukrainska motoffensiven gå fortsatt framåt, även i regioner som Ryssland olagligen annekterade under fredagen.
Ukraina • Publicerad 1 oktober 2022
Rysk vakt i Zaporizjzja kärnkraftverk. Bild tagen den 1 maj under en resa som organiserades av Rysslands försvarsdepartement
Rysk vakt i Zaporizjzja kärnkraftverk. Bild tagen den 1 maj under en resa som organiserades av Rysslands försvarsdepartementFoto: AP/TT

Enligt Energoatom stoppades Murasjovs bil av ryska styrkor som försatte honom med ögonbindel och förde honom till en okänd plats, rapporterar AP.

Frihetsberövandet hotar säkerheten i Ukrainas och Europas största kärnkraftverk, säger Energoatomchefen Petro Kotin, som kräver att Ryssland friger Murasjov omedelbart.

Annons

Kärnkraftverket ligger i regionen med samma namn som under gårdagen annekterades olagligen av Ryssland, tillsammans med ukrainska Cherson, Luhansk och Donetsk.

Ryssland har inte kommenterat anklagelserna, som inte heller bekräftats av Internationella atomenergiorganet IAEA som har personal på plats i kärnkraftverket.

Samtidigt uppges Ukrainas motoffensiv fortsätta gå framåt.

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW har ukrainska styrkor omringat staden Lyman i Donetsk och väntas återerövra den inom de närmsta dagarna.

Tidigare i veckan uppgav Ukrainas regionale militäre ledare Andrij Kanasjevytj att staden Kupjansk i östra Charkivregionen helt återtagits.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons