Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare missnöjd med behandlingsdom

En 20-årig kvinna avled av metadonförgiftning i en poliscell bara ett dygn efter att hon skrivits ut från missbruksbehandling. Chefen som skrev ut henne åtalades för tjänstefel, men frias av Lunds tingsrätt.
Brott • Publicerad 9 oktober 2020
Lunds tingsrätt friar chefen för ett behandlingshem i Skåne som varit åtalad för tjänstefel. Arkivbild.
Lunds tingsrätt friar chefen för ett behandlingshem i Skåne som varit åtalad för tjänstefel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagare Lisa Åberg är missnöjd med domen, men har ännu inte bestämt om den ska överklagas.

Chefen som fattade utskrivningsbeslutet var övertygad om att 20-åringen skulle få psykiatrisk tvångsvård när hon lämnade det skånska behandlingshemmet, men ansvarig läkare på psykakuten dit hon fördes ansåg inte att hon behövde det.

Annons

– Här blev beslutet så förhastat att det inte fanns något skyddsnät som fångade upp flickan när hon inte blev inskriven inom psykiatrin, säger åklagaren.

Enligt henne fick utskrivningsbeslutet ödesdigra konsekvenser.

– Sammantaget är det så mycket som fallerar här att det blir en situation där flickan befinner sig helt ensam, utan något skyddsnät, utan pengar eller kontakter i en stad hon inte känner till och så går det som det går.

Återföll i missbruk

Kvinnan, som var opiatberoende, var under sommaren och hösten 2016 inskriven på det skånska behandlingshemmet enligt lagen om vård av missbrukare (LVM). Men hon vantrivdes och ville därifrån.

Till slut placerades hon på ett annat behandlingshem, men därifrån lyckades hon rymma och återföll i missbruk. När polisen hittade henne fördes hon tillbaka till Skåne, först till en psykiatrisk klinik och sedan tillbaka till det gamla behandlingshemmet.

Där försökte hon flera gånger ta livet av sig och det var i detta läge som chefen skrev ut henne från missbruksbehandlingen, eftersom han felaktigt trodde att det var en förutsättning för psykiatrisk tvångsvård. Chefen har också förklarat att vårdmöjligheterna var uttömda på behandlingshemmet.

Glad och lättad

När hon kom till psykakuten var hon lugn, glad och lättad över att ha blivit utskriven från behandlingshemmet – därav bedömningen att hon inte var i ett akut psykiatriskt sjukdomstillstånd.

Hon erbjöds att stanna kvar för observation, men lämnade. Nästa dag omhändertogs hon av polis på grund av berusning och fördes till arresten, där hon senare hittades livlös.

Lunds tingsrätt konstaterar att kvinnan inte var i en akut missbrukssituation när hon skrevs ut och att chefen varit i kontakt med både psykiatrin och socialtjänsten. Därför hade utskrivningsbeslutet en laglig grund, anser Lunds tingsrätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons