Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Che Guevaras död hyllas av Bolivias högerstyre

Under de nästan 14 år som Bolivia styrdes av vänsterledaren Evo Morales brukade Ernesto "Che" Guevaras minne hedras från högsta ort.
Nu hyllas i stället de bolivianska soldater som dödade revolutionsikonen.
Bolivia • Publicerad 10 oktober 2020
Barn leker vid en skulptur föreställande den argentinskfödde revolutionären Ernesto "Che" Guevara i byn La Higuera i Bolivia där han dödades för 53 år sedan. Arkivbild.
Barn leker vid en skulptur föreställande den argentinskfödde revolutionären Ernesto "Che" Guevara i byn La Higuera i Bolivia där han dödades för 53 år sedan. Arkivbild.Foto: Dado Galdieri/AP/TT

– Grattis till besegrandet av den kommunistiske angriparen, sade interimspresident Jeanine Áñez vid en ceremoni i fredags, enligt BBC Mundo.

Närvarande var soldater från den militärstyrka som för 53 år sedan tillfångatog och, på order från den dåvarande regeringen, sköt ihjäl Che i den lilla byn La Higuera i sydöstra Bolivia.

Annons

Han hade då under sju månader tillsammans med de andra männen i den kubanska gerillaexpedition förgäves försökt bereda väg för en revolution likt den på Kuba.

Evo Morales tvingades bort från makten i fjol efter en valvinst som utlöste omfattande protester. Konservativa Áñez, tidigare senatsledamot, tillträdde i det maktvakuum som följde.

Hennes övergångsregering har brutit de diplomatiska banden till Kuba och 700 kubanska sjukvårdsarbetare som arbetat i landet har skickats hem.

Socialistpartiet har dock sikte på att komma tillbaka till makten i Bolivia. Dess kandidat Luis Arce leder i mätningarna, följd av den mittenorienterade expresidenten Carlos Mesa, inför valet den 18 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons