Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Charles utnämnd till kung i flera länder

Kung Charles är nu formellt utnämnd till kung även i Kanada, Australien och Nya Zeeland, där han firats med salut.
Samväldet • Publicerad 11 september 2022
Charles|III kan numera titulera sig kung i flera länder i Samväldet.
Charles|III kan numera titulera sig kung i flera länder i Samväldet.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Generalguvernören Mary Simon med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Generalguvernören Mary Simon med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.Foto: Adrian Wyld/AP/TT
En dansare tillhörande ursprungsbefolkningen deltog vid ceremonin i Canberra, Australien.
En dansare tillhörande ursprungsbefolkningen deltog vid ceremonin i Canberra, Australien.Foto: Mick Tsikas/AP/TT

Charles är nu formellt även Kanadas monark, sedan generalguvernören Mary Simon träffat premiärminister Justin Trudeau och hans regering och skrivit under ett tillkännagivande, som meddelat drottning Elizabeth II dödsfall och kung Charles III som hennes efterträdare.

Förklaringen lästes upp högt i Rideau Hall i Ottawa och följdes av 21 salutskott.

Annons

– Vi har fullt förtroende för att Hans Majestät kommer att vara mycket närvarande och involverad i livet i vårt land, liksom hans mor var, säger Dominic LeBlanc, minister för mellanstatliga frågor, enligt CBC.

Helgdag

Charles blev automatiskt kung i Kanada i samband med drottningens dödsfall, på samma sätt som han blev Storbritanniens kung, men tillkännagivandet följer de lagar och formalia som Kanada har.

– Det här sker i en ordning av hur vi vanligtvis går tillväga för att göra dessa saker, men eftersom det var så länge sedan vi gjorde det kan vi också få se en viss variation, säger Philippe Lagassé, professor vid Carleton University som bland annat studerar monarkins roll, till public service-bolaget.

Charles III är även formellt kung i Nya Zeeland, där "God save the king" sjöngs i huvudstaden Wellington på söndagen, 21 skott avfyrades i salut och ett tillkännagivande lästes upp framför flera hundra i publiken, enligt nyhetssajten Stuff.

Från en annan del av Samväldet, Australien, kommer beskedet att den 22 september i år blir en helgdag, för att sörja den framlidna drottningen.

Gratis kollektivtrafik

Premiärminister Anthony Albanese och generalguvernören David Hurley skrev också vid lunchtid på söndagen under utnämnandet till Charles III som landets kung, och lovade honom "trohet och lydnad", innan liknande ceremonier trädde i kraft i delstaterna.

– Det är den första under min livstid och den första för majoriteten av australiernas livstid. Det är en historisk tillställning, sade Albanese innan ceremonin, enligt A BC News.

I delstaten New South Wales är all kollektivtrafik gratis på söndagen, så att folk "kan resa till Sydney för att bevittna det historiska utnämnandet av Hans Majestät Konungen", enligt delstatsministern Dominic Perrottet.

Under lördagen blev Charles även formellt kung i Storbritannien i ett tv-sänt utnämnande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons