Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Charles tar över – efter 70 år som tronarvinge

I samma ögonblick som drottning Elizabeth II avled blev hennes äldste son Charles, tidigare prins av Wales, kung Charles III.
Den nye monarken har förberetts för sin roll i 70 år – och under tiden blivit känd för den breda allmänheten på ett helt annat sätt än sin mor.
Storbritannien • Publicerad 9 september 2022
Storbritanniens kung Charles|III i Aberdeen på fredagen, hans första hela dygn som regent.
Storbritanniens kung Charles|III i Aberdeen på fredagen, hans första hela dygn som regent.Foto: Aaron Chown/AP/TT
Charles har ärvt sin mammas passion för hästar, här på besök på ett jordbrukscenter i Lanarkshire, Skottland, i onsdags.
Charles har ärvt sin mammas passion för hästar, här på besök på ett jordbrukscenter i Lanarkshire, Skottland, i onsdags.Foto: Jane Barlow/AP/TT
En av Charles hjärtefrågor har varit experimentstaden Poundbury i Dorchester, byggd på kungafamiljens mark, enligt de principer som Charles förordat. Bilden från 2004.
En av Charles hjärtefrågor har varit experimentstaden Poundbury i Dorchester, byggd på kungafamiljens mark, enligt de principer som Charles förordat. Bilden från 2004.Foto: Chris Young/AP/TT

Charles första beslut som kung var att kalla sig just Charles III, då han kunnat välja vilket som helst av sina fyra namn – Charles, Philip, Arthur eller George som kunganamn.

Han är den brittiska tronarvinge som fått vänta längst på att beträda tronen. Charles, i dag 73, var tre år gammal när hans mor blev drottning 1952 och tio när han utnämndes till prins av Wales 1958, den titel som förknippas med en blivande regent.

Annons

Att Charles förberett sig för jobbet under hela sin långa livstid gör det paradoxalt nog svårare för honom att ta över, befarar brittiska medier.

De allra flesta britter känner bara till Elizabeths era och frågar sig hur den nya kungen kommer att bli – en regent som lägger sig i, eller en som förnyar tronen? skriver The Times.

Miljökämpe och estet

Åren som prins av Wales har gjort Charles välkänd som person. Han beskrivs som en oerhört hårt arbetande pionjär inom miljö- och klimatfrågor, förespråkare av homeopatisk medicin och en estet som vurmar för traditionell brittisk arkitektur.

Där mamma Elizabeth var känd för att aldrig ta ställning i aktuella frågor och hålla inne med sina känslor och sitt privatliv, har Charles under sin tid som tronarvinge delvis gått en annan väg.

Som prins av Wales ägnade han sig åt socialt stöd till ungdomar, att arbeta emot klimatförändringarna och engagera sig i miljöfrågor. Det gjorde honom till en av världens mest respekterade klimatkämpar, samtidigt som han anklagats för att ta politisk ställning, skriver Sky News.

Inte minst det misslyckade äktenskapet med Diana Spencer och den efterföljande skilsmässan 1996 gjorde att detaljer ur prinsens privatliv avslöjades och spreds i medier runtom i världen.

Den oerhört populära Dianas död i Paris 1997 ledde till en kris för det brittiska kungahuset. Charles moral ifrågasattes efter otroheten med Camilla Parker Bowles, och hans popularitet rasade.

"Aktivistkung"

De så kallade Svarta spindel-breven, döpta efter Charles spretiga handstil, har också lett till anklagelser om lobbyism och farhågor om en blivande "aktivistkung". I breven, riktade till ministrar, togs bland annat miljöfrågor, örtmediciner och arkitektur upp.

När breven offentliggjordes 2015 ledde de till en häftig debatt kring det brittiska kungahusets påstådda neutralitet.

I en intervju med BBC 2018 sade sig dock Charles inte "vara så korkad" att han kommer att agera likadant om han blir kung.

Annons

– Man kan inte agera likadant som regent, som man kan som prins av Wales, sade han.

Det är dock omöjligt att gå exakt i drottning Elizabeths fotspår, då situationen kommer att se helt annorlunda ut, tillade han.

Charles har också fått klä skott för att hans organisation Prinsen av Wales välgörenhetsfond tagit emot flera miljoner euro i bidrag från en exminister i Qatar mellan åren 2011 och 2015. Pengarna levererades i kontanter i resväskor, vilket The Sunday Times rapporterat om.

En statlig utredning kring eventuella oegentligheter lades nyligen ned.

Gillades av 42 procent

Även om Charles popularitet bland britterna ökat under de senaste åren ligger han långt efter drottning Elizabeth som var högt älskad av sitt folk. Enligt Yougovs mätning från i somras hade 42 procent av de tillfrågade en positiv bild av Charles. För drottning Elizabeth var siffran 75 procent.

Även Charles son prins William, som nu står näst i tronföljden, samt hans hustru Kate gillades av betydligt fler britter, 66 respektive 68 procent.

Siffran för Camilla, Charles hustru sedan 2005, var 40 procent. Camilla får i enlighet med drottning Elizabeths önskan nu den officiella titeln drottninggemål (Queen Consort), och kommer att i folkmun kallas "drottning Camilla".

Fakta: Charles III

Charles Philip Arthur George föddes på Buckingham Palace i London den 14 november 1948. Drygt tre år senare blev han tronarvinge då hans morfar George VI dog. Medan drottning Elizabeth och prins Philip reste runt i Samväldet lämnades Charles ofta ensam i månader. I skolåldern studerade han vid två internatskolor, bland dem Gordonstoun i Skottland där han enligt egen utsago mobbades svårt.

Charles fortsatte läsa antropologi, arkeologi och historia på universitet. Han tog akademisk examen i Cambridge 1970. Efter att ha tjänstgjort inom flygvapnet sökte han sig vidare till marinen.

Vid 21 års ålder träffade Charles för första gången Camilla, då Camilla Shand, som blev hans livslånga kärlek. Medan Charles var i det militära gifte hon sig dock med en vän till Charles, Andrew Parker Bowles.

1981 gifte sig prinsen med Diana Spencer i en sagolik ceremoni i Westminster Abbey. Det tv-sända bröllopet sågs av cirka 750 miljoner människor runtom i världen. Paret fick två barn, William 1982, och Harry 1984.

1996 skilde sig paret. I en intervju med BBC:s dokumentärserie Panorama avslöjade Diana innan dess att "vi var tre i äktenskapet så det var en smula trångt". Ett år senare dog Diana i en bilolycka i Paris.

2005 gifte sig Charles och Camilla Parker Bowles i en borgerlig ceremoni. Camilla fick då titeln hertiginna av Cornwall.

De senaste åren har Charles förutom sina kungliga plikter ägnat sig åt sina barnbarn, klimat- och miljöfrågor, sociala frågor samt arkitektur. Han har bland annat låtit en experimentstad byggas på sin mark i Dorchester.

Han blir nu överhuvud för Samväldet som består av 54 självständiga länder och 2,4 miljarder människor. 15 av de länderna är den brittiska monarken statsöverhuvud i.

Källor: Sky News, BBC, The Times m fl.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons