Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Centralbankshöjdare hyllar Ingves

Stefan Ingves, som avgick som chef för Riksbanken vid årsskiftet, hyllades av flera centralbankshöjdare från andra länder på ett internationellt symposium i Stockholm på tisdagen.
Ekonomi • Publicerad 10 januari 2023
Förre Riksbankschefen Stefan Ingves hyllas av kollegor på ett symposium i Stockholm. Arkivbild.
Förre Riksbankschefen Stefan Ingves hyllas av kollegor på ett symposium i Stockholm. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

– Stefan, jag har lärt mig så mycket av dig. Du har haft en enorm påverkan på alla institutioner du har varit i kontakt med, sade den kandensiske centralbankschefen Tiff Macklem.

Chefen för den brittiska centralbanken, Bank of England, Andrew Bailey, var inne på samma spår när han drog i gång symposiets första panel om hur centralbanker ska hantera klimatrisker.

Annons

– Jag vill tacka för all den visdom och erfarenhet du har tagit med dig till så många diskussioner, sade Bailey.

"Vi saknar dig redan"

Han konstaterade att han inte bara lärt sig penningpolitik utan även mycket om svensk historia och svensk kultur i sina möten med Stefan Ingves, då han ofta refererar till detta.

– Tack Stefan, vi kommer sakna dig mycket, sade Bailey.

– Vi saknar dig redan, tillade han.

Även Europeiska centralbankens direktion, representerad av ledamoten Isabel Schnabel, hyllade Stefan Ingves.

– Han har varit en så enastående del av centralbanksvärlden under så lång tid, sade Schnabel och tillade att hon även kunde förmedla de varmaste lyckönskningar från ECB-chefen Christine Lagarde.

Bland centralbankshöjdarna på symposiet – med huvudtemat centralbankers oberoende – fanns även chefen för USA:s centralbank Jerome Powell.

Centralbankernas mandat

Han ska delta i en annan panel under eftermiddagen, med fokus på centralbankernas mandat och förhållandet mellan penningpolitik och den finanspolitik regeringar för.

Förutom klimat och centralbanksmandatet kommer symposiet att ta upp centralbankers oberoende när det gäller betalningssystemets utveckling och utmaningar samt behovet av global koordination av centralbanker.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons