Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Cecilia Malmström har lämnat Liberalerna

Den tidigare ministern och EU-kommissionären Cecilia Malmström har lämnat Liberalerna.
– Jag sticker inte under stol med att det har varit ett tufft läge för vårt parti, säger partisekreteraren Gulan Avci.
Politik • Publicerad 10 maj 2023
Cecilia Malmström lämnar Liberalerna. Arkivbild.
Cecilia Malmström lämnar Liberalerna. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Cecilia Malmström vill inte låta sig intervjuas om sitt ställningstagande. Avhoppet sker i spåren av att andra tunga partiprofiler lämnat Liberalerna, skriver Dagens Nyheter.

Före valet i fjol meddelade exempelvis den förre partiledaren Bengt Westerberg att han skulle rösta på Centerpartiet. Även tidigare ministern Birgitta Ohlsson valde att lägga sin röst på C. Motiveringen var L:s val att släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen.

Annons

Cecilia Malmström var EU-kommissionär mellan 2010 och 2019 och EU-minister mellan 2006 och 2010. Dessförinnan medlem av Europaparlamentet mellan 1999 och 2006.

Malmström fördes fram som tänkbar efterträdare när Jan Björklund aviserade sin avgång 2019. Hon meddelade dock att hon inte stod till förfogande.

Beklagar avhoppet

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci beklagar Malmströms avhopp.

– Liberalerna förlorar en pionjär, en viktig trotjänare. Men jag är helt övertygad om att vi kommer att se mer av Cecilia i andra sammanhang för den liberala rörelsen.

När avhoppet skedde är oklart. Malmström var fram till i mars i år Liberalernas representant i den parlamentariska grundlagskommittén som lämnade över ett betänkande till regeringen.

Gulan Avci säger att det inte är någon hemlighet att partiet gjorde ett svårt vägval förra mandatperioden om att öppna för samtal även med SD.

– Vi behöver förhålla oss till den parlamentariska matematiken och de nya förhållandena som väljarna gav oss, säger hon.

"Socialt samvete"

Gällande avhoppen från både Westerberg och Ohlsson så vill inte Avci sticka under stol med att det har varit en tuff period för partiet. I den senaste sammanställning av opinionsläget får Liberalerna 3,4 procent av rösterna.

Partisekreteraren anser ändå att det var värt att sätta sig i regering och samarbeta med SD. Hon ser L som regeringens "sociala samvete".

– Jag tror också att de som hade sina funderingar ser att vi faktiskt bidrar med vår roll i den här regeringen. Vi tillför väldigt många viktiga liberala värden, säger hon och nämner insatser för att barn inte ska hamna i klorna på kriminella gäng.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons