Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

CDU-ledare: Migration Tysklands största problem

Den storskaliga migrationen till Tyskland är ett av landets största problem, säger oppositionsledaren Friedrich Merz (CDU). Det är också den främsta anledningen till den senaste tidens opinionsframgångar för ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD), anser han.
Tyskland • Publicerad 11 juli 2023
Kristdemokratiska CDU:s ledare Friedrich Merz. Arkivbild.
Kristdemokratiska CDU:s ledare Friedrich Merz. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Men Merz utesluter ett samarbete med AFD, som enligt opinionsundersökningar har tagit över ledningen från kristdemokratiska CDU inför valet i tre förbundsländer i forna Östtyskland nästa år.

– Flyktingfrågan kommer även fortsättningsvis vara den viktigaste frågan i vårt samhälle de kommande veckorna och månaderna och kanske även in på nästa år. Och det är därför jag är så intresserad av att hitta en lösning, säger han vid en presskonferens.

Annons

– Ju fortare vi hittar en lösning desto fortare kommer det här partiet (AFD) bli litet igen.

Var femte tysk säger sig kunna tänka sig att rösta på AFD om det vore val till förbundsdagen i dag. Men Merz anser att mycket av stödet bygger på proteströster.

Han erkänner att Tyskland har ett "särskilt ansvar" när det gäller politiska partier med tanke på landets historia, men säger att han avstår från att kommentera situationen i länder som Sverige och Spanien, där högerpopulister har skapat ett dilemma för traditionellt konservativa.

– Jag kommer verkligen inte att offentligt läxa upp andra länder om vad de ska eller inte ska göra, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons