Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Camilla – från syndabock till nästa drottning

Storbritanniens drottning Elizabeth II sade på lördagen att hon vill att prins Charles fru Camilla kallas drottning den dagen som prins Charles blir kung.
Storbritannien • Publicerad 6 februari 2022
Storbritanniens prins Charles och hustrun Camilla, hertiginnan av Cornwall. Arkivbild.Foto: Sam Hussein/AP/TT
Camilla, hertiginna av Cornwall, kommer en dag att bli drottning i Storbritannien. Arkivbild.Foto: Geoff Pugh/AP/TT

Camilla, nu hertiginna av Cornwall, har gjort en anmärkningsvärd resa – från hån och smutskastning i samband med prins Charles skilsmässa från prinsessan Diana till acceptans och nu löften om en drottningtitel.

I flera år beskrevs Camilla som ansvarig för skilsmässan och i en intervju med BBC 1995 sade prinsessan Diana att "vi var tre personer i äktenskapet" och antydde att Charles och Camilla fortsatt sin relation även efter det kungliga bröllopet.

Träffades på 1970-talet

Annons

Camilla Shand träffade prins Charles i början av 1970-talet och de kom varandra nära.

Det sägs att hon inte trodde att Charles skulle fria och att hon därför gifte sig med Andrew Parker Bowles 1973. Det påstås också att prinsen och Camilla fortsatte att träffas – även efter det att Charles och Diana gifte sig 1981.

Relationen ska ha återupplivats till fullo i slutet av 1980-talet, vilket framkom i inspelade telefonsamtal som läcktes till den brittiska skvallerpressen.

Camilla och Andrew Parker Bowles skilde sig 1995, ett år före Charles och Diana.

Diana omkom i en bilolycka i Paris 1997 och Charles och Camilla kunde så småningom ses allt mer offentligt.

Gifte sig 2005

Efter månader av noggrann planering gjorde paret 1999 sitt första offentliga framträdande tillsammans. Paret gifte sig 2005.

Drottning Elizabeth, som firar 70 år på tronen, meddelade på lördagen att "när den tiden kommer" så borde Camilla, hertiginna av Cornwall, bli kallad drottning – formellt Queen Consort (regerande kungens gemål). Tidigare har förslag funnits att kalla Camilla för prinsessa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons