Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

C vill satsa på fler poliser på landsbygden

Centern vill satsa en miljard nästa mandatperiod på att stärka polisnärvaron i hela landet.
Pengarna ska bland annat gå till att återöppna stängda polisstationer.
Politik • Publicerad 2 augusti 2022
Partiledare Annie Lööf presenterade under tisdagen Centerpartiets nya landsbygdspolitik på Lebro gård i Gnesta.
Partiledare Annie Lööf presenterade under tisdagen Centerpartiets nya landsbygdspolitik på Lebro gård i Gnesta.Foto: Maja Suslin/TT
Annie Lööf ute på fältet. Ännu är det ett tag innan majsådden är redo att skördas.
Annie Lööf ute på fältet. Ännu är det ett tag innan majsådden är redo att skördas.Foto: Maja Suslin/TT

Centerledaren Annie Lööf åkte på tisdagen till en gård strax utanför Gnesta för att presentera partiets landsbygdspolitik. Hon hade två nya C-förslag med sig.

– Vi vill införa en lokalpolismiljard för att uppmuntra till lokal närvaro, säger Lööf.

Annons

Partiet föreslår att staten satsar en miljard kronor de kommande fyra åren på att återöppna stängda polisstationer och på stärkt polisnärvaro i hela landet.

Poliskontor borta

Enligt C har 200 poliskontor och stationer försvunnit sedan millennieskiftet. I till exempel Västsverige har antalet polisstationer halverats under perioden.

I förslaget ingår också särskilda utredare som fokuserar på brottslighet som är vanligt förekommande på landsbygden.

Det kan röra sig om olika typer av stölder av, till exempel jordbruksutrustning och drivmedel. Andra landsbygdsbrott är, enligt C, vissa typer av bedrägerier, djurrättsrelaterad brottslighet och artskyddsbrott.

Mobiltäckningsmiljard

Det andra nya C-förslaget handlar om att förbättra mobiltäckningen i de delar av landet där telekombolagen anser att det finns för få kunder för att bygga mobilmaster.

Partiet vill nu ge en miljard kronor årligen under fem år till kommuner, regioner och organisationer som vill bygga master för att förbättra täckningen.

– Jag tror att om man verkligen från statens sida går in och investerar i ökad mobiltäckning de kommande åren, då kommer vi att få en fullt utbyggd mobiltäckning, säger Lööf.

C anser också att Post- och telestyrelsen, PTS, ska ställa tuffare krav på täckning när nya frekvensband ska auktioneras ut.

Januariavtalet

– Centerpartiet går till val på att genomföra de här reformerna. Ju större vi blir desto större möjligheter har vi att genomföra detta. I förra valet fick vi igenom väldigt mycket av det som då stod i vårt valmanifest genom januariavtalet, säger Annie Lööf.

Andra satsningar som C vill se på landsbygden är till exempel gårdsförsäljning av alkohol, en strandskyddsreform, mer tillgänglig vård, förstärkt underhåll av väg och järnväg samt säkerställa att det finns snabbladdningsstationer minst var tionde mil på de stora vägarna.

Annons

Hur reformerna ska finansieras handlar om prioriteringar, säger Lööf. Hon vill inte se några höjda skatter.

– Sverige har ett av världens högsta skattetryck, det handlar framför allt om omprioriteringar, att lägga fokus på välfärdens kärna.

– Vi går till val på att sänka skattetrycket i Sverige, framför allt för låg- och medelinkomsttagare, men också för de jobbskapande företagen, säger hon.

Hon nämner specifikt att hon inte vill se några skattehöjningar på sparande, fastigheter och boende.

– Vi vill sänka skatten för vi är övertygade om att det leder till ökade skatteintäkter som gör att vi kan finansiera satsningar för rättvisare villkor i hela landet.

Sänkt avgift

Sverigedemokraterna lanserade nyligen ett landsbygdsprogram där partier föreslår att arbetsgivaravgiften sänks mer för företag på lands- och glesbygd, vilket är en fråga som C drivit och fortsätter att driva.

– Vi tror mycket på differentierade arbetsgivaravgifter, just för att stimulera småföretag på landsbygden. Då är det väl bra att fler partier ställer sig bakom den förda politiken, säger Annie Lööf.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons