Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

C: Ställ in onsdagens partiledardebatt

Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, vill att onsdagens partiledardebatt om EU ställs in på grund av den ökade smittspridningen. På tisdagsförmiddagen hålls ett möte med talmannen och gruppledarna för att ta ställning i frågan.
Politik • Publicerad 16 november 2020
Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson vill att onsdagens partiledardebatt ställs in. Arkivbild.
Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson vill att onsdagens partiledardebatt ställs in. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Enligt riksdagens kalender ska riksdagspartiernas gruppledare ses och debattera EU-frågor på onsdag. Men nu vill Centerpartiets gruppledare att hela partiledardebatten ställs in.

– Givet det som händer nu i Sverige med en snabbt eskalerande pandemi, och dessutom regeringens besked under eftermiddagen, blir det något apart om partiledarna ska samlas – det blir betydligt fler än åtta personer med alla funktionärer – för att debattera EU-frågor. Det sänder helt fel signal, säger Anders W Jonsson.

Möts på morgonen

Annons

Efter att Jonsson kontaktat talmannen och gruppledarna har de kommit överens om att hålla ett möte på tisdagsmorgonen för att diskutera om partiledardebatten ska bli av. Beslutet ligger till sist hos talmannen, Andreas Norlén (M).

– Där får alla redovisa sina åsikter för talmannen, som tar beslutet. Men jag har svårt att se att nån av de andra skulle tycka annorlunda, det här måste få konsekvenser för riksdagsarbetet, säger Anders W Jonsson.

Det mesta av riksdagsarbetet sker redan nu digitalt, med undantag för de voteringar som måste göras för att godkänna budgetar och rösta igenom lagförslag. Då får 55 riksdagsledamöter delta, det lägsta möjliga antalet med bibehållna proportioner mellan partierna.

"Enklast att stryka"

Enligt Centerpartiets gruppledare är det just tillställningar som partiledardebatten, där många människor ses, som måste stryka på foten.

– Det är en viktig och oftast intressant debatt, men den är inte kopplad till ett beslutsärende. Det gör då att när man ska stryka verksamhet i kammaren är det här en av dem som är enklast att stryka, säger Jonsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons