Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

C: Låt grannar bilda solpooler

Energi • Publicerad 12 juli 2023
Slopa solskatten och bädda för solpooler, föreslår C. Arkivbild.
Slopa solskatten och bädda för solpooler, föreslår C. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Slopa solskatten och låt dem som vill gå samman och investera i solenergi göra det i solpooler. Det och andra regeländringar skulle kunna leda till att solen står för upp mot 15 procent av Sveriges energiförsörjning inom ett decennium, skriver Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centern, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Slopad solskatt skulle innebära att el som produceras för eget bruk i lite större omfattning, till exempel i ett bostadskvarter, inte längre blir skattepliktig. Den nuvarande skatten bromsar tänkbara solpooler, eller energigemenskaper, för närboende.

Annons

Ytterligare C-förslag är att ta fram riktlinjer för installation av solel på jordbruksmark, ge länsstyrelserna i uppdrag att snabbt fatta beslut om föreslagna solelsparker samt att uppmuntra kommuner att investera i solenergi på offentliga tak och ytor.

"För lantbruket som är en hård pressad bransch kan dessutom etablering av solparker ge en tryggad intäkt som säkrar även den övriga verksamheten på gården", skriver Rickard Nordin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons