Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

C har tappat landsbygden – "fiasko"

Centerpartiet har tappat landsbygden. Helena Lundgren, centerpartist i Vindeln, kallar resultatet ett fiasko.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Partiledaren Annie Lööf under valnatten.
Partiledaren Annie Lööf under valnatten.Foto: Anders Wiklund/TT

– Är Centerpartiet ett liberalt storstadsparti som gärna jobbar på vänstersidan i svensk politik? Då är det inte längre ett parti för oss som vill jobba med landsbygdsfrågor, säger Helena Lundgren till TT.

Hon är besviken över valresultatet och att partiet tappar stort i flera starka Centerfästen runt om i landet. I de 55 kommuner som av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) klassas som landsbygdskommuner gick C inte framåt i en enda, rapporterar SR Ekot. I stället är SD stora vinnare på landsbygden.

Annons

Mest tappar C i Åre, med nästan 10 procentenheter, Krokom med nästan 8, och Vilhelmina med drygt 7, i valet till riksdagen enligt preliminära siffror.

Totalt har C förlorat nästan var fjärde väljare.

Missat glesbygdsfrågor

Att C skulle minska var väntat, anser Helena Lundgren, men inte att tappet skulle bli så "mastodontstort". Det har funnits en oförmåga hos Centerledningen att se den verklighet och de samhällsutmaningar som glesbygdsväljarna möter, anser hon.

– Man har inte fokuserat på sakfrågor som traditionellt ligger Centerpartiet nära – service på landsbygden, drivmedelspriserna, att kunna utveckla attraktiva bygder för inflyttning, byaskolornas överlevnad, småföretagarnas villkor, jordbruket, den svenska livsmedelsproduktionen.

– Utan i varenda möjlig sändning har man pratat om SD, och hotet mot demokratin, och risken att vi ska förvandlas till Ungern eller Polen eller nåt annat land som har en helt annan historia och bakgrund och helt andra förutsättningar än vad vårt starka land Sverige har, säger hon.

MP avskräcker

Att partiledaren Annie Lööf i augusti öppnade för att ingå i en S-ledd regering är ytterligare en anledning till C:s ras, tror hon.

– Det var tydligt att en röst på Centerpartiet var en röst på det röda blocket. Där ingår Miljöpartiet och då har många av våra väljare valt det blå blocket. Många vill inte se Miljöpartiet i fyra år till i regeringsställning.

TT: Är Annie Lööf rätt person att leda partiet fortsatt?

– Det beror ju på vad Centerpartiet ska vara för slags parti. Var finns glöden som vi behöver för att blåsa liv i en rörelse som kan skapa en tilltro på landsbygden igen? I dag har jag svårt att se den möjligheten. Jag hoppas att den finns.

Fakta: Här minskar C mest

Kommuner med störst minskning för C i riksdagsvalet 2022.

•Ovanåker -7,1 procentenheter

•Berg -7,3 procentenheter

•Vilhelmina -7,4 procentenheter

•Krokom -7,9 procentenheter

•Åre -9,8 procentenheter

Sammanställningen bygger på preliminär sammanräkning på valnatten och kan justeras när rösträkningen är komplett.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons