Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Byggkrismöte: Hopp om åtgärder i höstbudgeten

Regeringen är beredd att vidta snabba åtgärder för att hantera krisen med bostadsbyggandet. Det säger bostadsminister Andreas Carlson (KD) efter sitt stormöte med branschens centrala aktörer.
Bostad • Publicerad 13 juni 2023
Svenskt bostadsbyggande beskrivs som att den befinner sig i sitt värsta tillstånd sedan 1990-talet. Arkivbild.
Svenskt bostadsbyggande beskrivs som att den befinner sig i sitt värsta tillstånd sedan 1990-talet. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Förslagen haglade tätt på infrastrukturdepartementet där bostadsministern hade tillkallat 29 av bygg- och bostadsbranschens tyngsta aktörer för ett rundabordssamtal om bostadsbyggandets tvärbromsning.

– Det var ett konstruktivt möte präglat av samstämmighet om lägets allvar, säger Andreas Carlson till TT.

Annons

Bland alla förslag på åtgärder som togs upp från mötesdeltagarna kan nämnas slopat amorteringskrav, underlättade startlån för förstagångsköpare och fri hyressättning i nyproduktion.

En utredning pågår av amorteringskravet medan startlånet i sin tur har utretts och nu bereds i regeringskansliet.

– Regeringen vill också lösa frågan om presumtionshyror för nybyggda lägenheter, säger bostadsministern.

Frågan om presumtionshyra

Presumtionshyra är en hyra som har förhandlats fram mellan hyresvärden och en lokal hyresgästorganisation vid nyproduktion av lägenheter, och som inte styrs av lägenheternas bruksvärde.

Förra året beslutade Svea hovrätt att hyrorna i lägenheter med presumtionshyra i regel endast får höjas hälften så mycket som vanliga hyror. Beslutet har kritiserats inte bara från branschbolagen utan även från Hyresgästföreningen, som menar att hyresfrågan är upp till parterna och inte domstolen att förhandla om.

Åtgärder som regeringen vill se på längre sikt handlar bland annat om att korta ledtider och tillgängliggöra mer byggbar mark.

En av alla som deltog på mötet var fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Bostadspolitiken har varit lika osynlig som de senaste årens alla bostadsministrar har varit.

– Det måste till kraftfulla åtgärder i höstbudgeten, säger han och nämner behovet av återinfört investeringsstöd.

Fokus på kompetensförsörjning

Byggföretaget NCC och Niklas Sparw, divisionschef, betonade vikten av att garantera kompetensförsörjningen i byggbranschen.

Annons

– Vi var flera mötesdeltagare som lyfte detta, att vi riskerar stora kompetensförluster framåt i vår gröna omställning. Ministern tog emot det bra och förstod allvaret.

Branschorganisationen Byggföretagens bostadspolitiska expert Anna Broman säger att mötet var ett viktigt första initiativ.

– Jag tolkar det här som att ministern inte utesluter åtgärder på kort sikt och att han kommer att fortsätta bjuda in till dialog med branschen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons