Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Buschs förklaring: Behöver andra egenskaper

KD-ledaren Ebba Busch ser allvarligt på polisanmälan mot partisekreteraren Johan Ingerö. Han slutar efter blott fem månader på posten.
Men Buschs förklaring är att hans uttåg handlar om att partiet behöver en person med andra egenskaper.
Politik • Publicerad 15 mars 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch, tillika partiledare för Kristdemokraterna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bakgrunden till att Johan Ingerö lämnar är en polisanmälan mot honom från partikamraten Sara Skyttedal.

Skyttedal skrev i går på Facebook att Ingerö ”försökte ta sig rätten” till hennes kropp för åtta år sedan och hon har skämts och förringat händelsen men nu valt att polisanmäla.

Annons

Ingerö hävdar att det som påstås inte är sant.

Fick veta i januari

Enligt Ebba Busch fick partiet kännedom om uppgifterna den 29 januari i år och har sedan dess hanterat ärendet enligt partiets rutiner.

– Det här är som sagt ett personalärende och kan bli föremål för en juridisk process och av den anledningen kan och måste jag vara sparsam med kommentarer.

Skyttedal informerade partiet om sin polisanmälan den 4 mars. Inblandade personer har erbjudits samtalsstöd och juridisk rådgivning.

– Det är klart att det här är något som vi tar mycket allvarligt på, säger Busch till flera medier.

Men förklaringen som Ebba Busch ger till att Johan Ingerö lämnar posten handlar nu om att partiet behöver en person med andra egenskaper som partisekreterare. Ingerö har haft ”väl dokumenterade externa kommunikativa styrkor”, som tjänat KD väl under övergången från oppositions- till regeringsparti.

– Vi behöver ha andra primära styrkor framöver som handlar om organisationsbygge, säger Busch.

Lät annorlunda

Hon hävdar att anmälan inte är anledningen till att Ingerö slutar, men att den "reser frågetecken" kring hans möjligheter att kunna vara kvar som partisekreterare.

När Ingerö utsågs till partisekreterare i oktober 2022 så beskrev Ebba Busch honom som en "nyckelspelare i laget" som skulle arbeta för ett starkare Kristdemokraterna till valet 2026.

– Jag redogör för anledningarna till varför Johan Ingerö fick sluta som partisekreterare. Det har att göra med att ett parti behöver ha olika förmågor i olika perioder, säger Ebba Busch.

En ny partisekreterare kommer att presenteras i närtid, enligt Kristdemokraterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons