Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Budet på Sobi dras tillbaka – aktien rasar

Köpet av specialläkemedelbolaget Sobi spricker. Aktien rasar över 20 procent på börsen.
Ekonomi • Publicerad 3 december 2021
Det blir inget uppköp av Sobi. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Försäljningen har blivit en långdragen följetong som nu verkar få sitt slut. Bakgrunden är att tidigare i höst lade amerikanska riskkapitalbolaget Advent och statliga Singaporebaserade fonden GIC ett bud på motsvarande 235 kronor per aktie.

Med ett ja i ryggen från storägarna Investor och fjärde AP-fonden såg affären ut att gå i lås men processen har dragit ut på tiden. Olika medieuppgifter, bland annat i Dagens industri, har gjort gällande att det handlat om att Astra Zeneca, som äger åtta procent av Sobi, inte valt att sälja och nu meddelar budbolaget Agnafit Bidco som företrädde de båda parterna att man drar tillbaka sitt bud.

Annons

Detta då man uppnått 87,3 procent av aktierna och acceptnivån låg på 90 procent.

"Eftersom villkoret om acceptnivå inte är uppfyllt återkallar Agnafit Bidco härmed erbjudandet. De aktier som har lämnats in i erbjudandet kommer följaktligen inte att förvärvas av Agnafit Bidco, utan kommer att kvarstå i respektive innehavares ägo", skriver bolaget i ett pressmeddelande .

Även Investor har kommenterat i ett pressmeddelande:

"Vårt fokus nu är att fortsätta skapa långsiktigt värde för Sobis aktieägare,” säger Johan Forssell, koncernchef och vd för Investor.

På Stockholmsbörsen ger nyheten en omedelbar effekt för Sobi-aktien. Efter att ha stängt på 226 kronor under gårdagen rasar aktien över 20 procent.

Sobis styrelseordförande Håkan Björklund skriver i ett uttalande att "Styrelsen stödde budet från Advent och GIC, eftersom styrelsen trodde på strategiska fördelar i och med transaktionen".

Av hans uttalande att döma har han, eller styrelsen, inte varit inblandad i själva affärsdiskussionerna.

"Diskussionerna om genomförandet av affären har förts direkt mellan bud-konsortiet och Sobis aktieägare", skriver han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons