Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brott mot handlare på fortsatt hög nivå

Handel • Publicerad 6 april 2022
Nästan hälften av alla handlare har utsatts för brott, visar siffror från Svensk Handels. Arkivbild.
Nästan hälften av alla handlare har utsatts för brott, visar siffror från Svensk Handels. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Nästan hälften av alla handlare har utsatt för brott den senaste tiden. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer.

"Tyvärr ser vi fortsatt en negativ trend. Handelns utsatthet stabiliserar sig på väldigt höga nivåer. Jämför vi med hur siffrorna såg ut när vi började mäta 2018 är utvecklingen snudd på brutal", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Annons

47 procent av handlarna utsattes för brott eller hotfullt beteende under det första kvartalet 2022. Detta är den högsta siffran för ett första kvartal sedan mätningarna startade 2018.

Vanligast är stölder. 41 procent av handlarna uppger att de under den senaste veckan utsatts för stöld eller ringa stöld i sin butik. Knappt hälften anmäler brottet. Den vanligaste anledningen till att brott inte polisanmäls är att en polisanmälan sällan leder till åtal eller fällande dom, skriver Svensk Handel.

Trygghetsbarometern har gjorts 479 butiksansvariga bland Svensk Handels medlemsföretag. Undersökningen gjordes i början av mars 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons