Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brittiska vallokaler har stängt

De lokala- och regionala valen i Storbritannien är över. Klockan 23 svensk tid stängde vallokalerna. Valresultaten kommer att dröja mer än normalt på grund av virusrestriktionerna.
Storbritannien • Publicerad 6 maj 2021
I Skottland är självständighet återigen en het valfråga.
I Skottland är självständighet återigen en het valfråga.Foto: Lesley Martin/AP/TT

Över 5 000 mandat står på spel under den brittiska supertorsdagen. Valen är de största i Storbritannien sedan 1973. Val som skulle ha hållits förra året sköts upp på grund av pandemin. Nu hade runt 48 miljoner väljare möjlighet att säga sitt.

Störst intresse genererar valet till det skotska parlamentet Holyrood i Edinburgh där 129 platser står på spel.

Skottland hetast

Annons

Skulle Nicola Sturgeon och hennes nationalistparti SNP vinna majoritet ökar stödet för planen att hålla en andra folkomröstning om självständighet, i slutet av 2023 eller efter pandemin.

Om SNP misslyckas kommer regeringen i London med premiärminister Boris Johnson i spetsen att dödförklara debatten om landsdelen Skottland skulle klara sig bättre utan Förenade kungariket (United Kingdom) eller inte.

Till skillnad mot ett nationellt val fanns inga omedelbara stora vallokalsundersökningar.

Lång väntan

Det första valresultatet som väntas gäller fyllnadsvalet av en ny parlamentsledamot i staden Hartlepool. Där är arbetslösheten bland den högsta i landet och nyligen utsågs den till Englands tionde mest eftersatta stad.

Hartlepool har aldrig valt en representant till parlamentet i Westminster som inte kommer från Labour, men nu hoppas konservativa Tories bryta igenom den tidigare ogenomträngliga "röda muren" av Labour-fästen i norr. Rösterna i Hartlepool-valet räknas under småtimmarna.

Valresultatet från Skottland och Londons borgmästarval kan komma under lördagen, enligt BBC, medan sammanräkningen om Wales parlament kan bli klar sent på fredagen.

Vissa valresultat, för till exempel polismästare, kan dröja ända till måndag.

Fakta: Storbritanniens supertorsdag

Den 6 maj hölls val i stora delar av Storbritannien på lokal och regional nivå.

I England val till kommunfullmäktige och borgmästare.

I Skottland och Wales val till de regionala parlamenten.

I de flesta val börjar rösterna inte att räknas förrän på fredag och i många av valen väntas resultat först under fredag eller lördag och i vissa fall på söndag. Resultat för val till polismästare väntas på måndag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons