Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brittisk jättebomb desarmeras i Polen

Polen • Publicerad 12 oktober 2020
En jättebomb desarmeras i hamnen i polska Świnoujścieie. Arkivbild från ett annat tillfälle.Foto: Lukasz Szelemej/AP/TT

2,4 ton explosiva ämnen med kraft nog att skapa en jordbävningseffekt. Det är ett känsligt arbete som ligger framför de militärdykare som nu inleder arbetet med att desarmera en bomb från andra världskriget i nordvästra Polen. Arbetet väntas ta upp till fem dagar.

– Minsta vibration kan utlösa bomben, säger Grzegorz Lewandowski, talesperson för den flottilj som ansvarar för arbetet.

Annons

Omkring 750 boende evakueras från ett 2,5 kilometer stort område runt om bomben.

Den så kallade Tallboy-bomben, som upptäcktes i fjol när hamnen i Świnoujścieie skulle muddras, fälldes av Storbritanniens flygvapen i en attack på ett nazityskt krigsskepp 1945.

Enligt den polska flottan är det första gången i historien som en så välbevarad Tallboy, som skapades för att detonera bredvid sitt mål och skapa chockvågor, desarmeras under ytan. Den mest välkända insatsen med en Tallboy är sänkningen av det tyska slagskeppet Tirpitz utanför norska Tromsø 1944.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons