Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brist på skånska gäss

Lantbruk • Publicerad 11 november 2021
Många uppfödare har valt att lägga ner. Arkivbild.
Många uppfödare har valt att lägga ner. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP

Det råder brist på gäss i Skåne, med anledning av att många gåsuppfödare lagt ner sin verksamhet, rapporterar P4 Malmöhus. En brist som riskerar bli kännbar när det nu är tid för mathögtiden Mårten gås.

Flera skånska uppfödare har enligt radion redan sålt slut på sina gäss, och produktionen är inte var den en gång var. Många uppfödare har valt att lägga ner.

Annons

– När jag började för 31 år sen producerades det uppemot 100 000 gäss i Skåne eller södra Sverige. Nu är det kanske nere på 15 000, säger Tore Svensson på Klasarödsgård i Blentarp till P4.

Enligt Svensson beror utvecklingen på den ökade importen.

Mårtensdagen den 11 november firas till minne av helgonet Martin av Tours – ofta kallad Mårten Biskop. Mårtensafton firas den 10 november med gåsätande serverat med traditionsenliga tillbehör som rödkål, potatis, vinbärsgelé och gräddig sås.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons