Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brist på personal: Äldres bad "hoppas över"

Det råder personalbrist i den danska äldrevården. Pandemin, ett hårt pressat sjukvårdssystem och brist på sjuksköterskor gör att flera kommuner inte kan erbjuda den hjälp medborgarna behöver.
Danmark • Publicerad 11 december 2021
Städningen får stryka på foten när tiden inte räcker till. Arkivbild.
Städningen får stryka på foten när tiden inte räcker till. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Minst sju kommuner som den danska public service-bolaget DR pratat med har tvingats skära ned på tjänster inom äldrevården och ännu fler säger att det kan bli aktuellt.

Benedikte Kjær, borgmästare i Helsingörs kommun, säger att man saknar så många medarbetare att det inte finns tid för allt.

Annons

– Det betyder att städning kan skjutas upp, att personliga vårduppgifter som till exempel bad hoppas över.

En orsak till den pressade situationen är att fler uppgifter flyttats från sjukhusen till kommunerna, förklarar hon.

– Och det är en bra utveckling, men om du inte ser till att kompetensen och finansieringen följer med blir vården i kommunerna väldigt, väldigt pressad.

– När vi samtidigt saknar medarbetare och är pressade av corona och sjuksköterskekonflikten så är det så många faktorer tillsammans att allt börjar rasa samman.

Michael Teit Nielsen vid äldreorganisationen Ældre Sagen fruktar att äldre människor i stort behov av hjälp kommer att drabbas.

– Tjänsterna är bortskurna in till skelettet och om de uteblir fullständigt kommer det att märkas tydligt hos hemtjänstbrukarna.

Även Ringsted, Kalundborg, Sorø, Lolland, Gladsaxe och Haderslev uppger att de måste dra ned på tjänsterna i äldrevården. DR Nyheder har inte haft möjlighet att kontakta alla kommuner, så det kan röra sig om fler.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons